Renta ned med 0,5

- En fornuftig avgjørelse, mener makroøkonom.

Foto: Norges Bank
Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å kutte styringsrenta med ytterligere 0,5 prosentpoeng. Det betyr et kutt på tilsammen 1,0 prosentpoeng (100 basispunkter) siden det ekstraordinære rentemøtet 15. oktober i år. Den nye styringsrenta er nå 4,75 prosent.

Inne i nedgangstider

- Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden. Avmattingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Prisene har steget mye siden i fjor høst, men det er utsikter til at prisveksten kan bli lavere fremover. Prognosen for styringsrenten fremover er redusert. Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 4 – 5 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, melder Norges Bank.

Klok avgjørelse

Da DinSide snakket med makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen, tidligere i dag, anså han dette som det mest sannsynlige utfallet.

Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities synes Norges Bank tok en fornuftig beslutning i dag.
Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities synes Norges Bank tok en fornuftig beslutning i dag. Vis mer


- Norges Bank har signalisert at de vil ha et lavere rentenivå fremover. De rentene som husholdningene og bedriftene står overfor, er avgjørende for den norske økonomien, og gitt dagens risikopåslag i pengemarkedet, må Norges Bank kutte styringsrenta ganske markert for at det skal få noen effekt.

Wilhelmsen håpet på et kutt på minst 0,5 prosentpoeng i dag, gjerne også 0,75.

- Den viktigste grunnen til å kutte i renta er nedgangskonjunkturen vi nå er inne i. Finanskrisen har forsterket et allerede klart konjunkturomslag i norsk økonomi, og utsiktene er mye verre enn de var for noen måneder siden.

Uvanlig stor usikkerhet

Kronekursen har svekket seg mye. Skulle kronen holde seg svak lenge, kan det bidra til at inflasjonen holder seg oppe. Norges Bank følger utviklingen i kronekursen nøye.

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen fremover. En samlet vurdering av utsiktene og risikoen tilsier at det er riktig å senke styringsrenten med 0,50 prosentenheter nå. Det er lagt vekt på å fremskynde nedgangen i styringsrenten, slik at utlånsrentene til husholdninger og bedrifter etter hvert kan bli redusert. Vi har som et alternativ vurdert å sette renten ned med 0,25 prosentenheter, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Disse mister jobben nå

Vanskelig å få lån

De høye pengemarkedsrentene har gjort det vanskeligere å få lån i norske banker. Politikere og norske medier har den siste tiden gått ut og oppfordret folk til å bytte bank hvis banken ikke følger Norges Bank og setter ned utlånsrentene. Men bankene har generelt blitt mer restriktive med å låne ut penger, og i enkelte lokalbanker er det fullstendig utlånsstopp.

Les også: Her får du lån

Pengemarkedsrentene er avgjørende fordi det er de som avgjør hva bankene må betale for de pengene som de senere skal låne ut til deg. I det siste har gapet mellom pengemarkedsrentene og Norges Banks styringsrente vært unormalt høyt. Bankene har blitt tvunget til å sette opp rentene.

- Pengemarkedsrentene har sunket noe, men det skyldes i hovedsak forventningene om lavere styringsrente fra sentralbankene, sier Wilhelmsen.

Han sier at påslaget ikke har blitt vesentlig mindre, og at de kredittpåslagene som spesielt bedrifter må betale for å få lån, ikke har hatt noen bedring de siste dagene.

Har det vært overraskende liten endring i pengemarkedsrenta etter tiltakene som er satt i verk?

- Ja, man skulle kanskje forventet en noe større bedring. Så langt har det gitt ganske beskjedne utslag, sier Wilhelmsen.

Han mener at penge- og kredittmarkedet fortsatt ikke fungerer godt.

Lysere utsikter

Wilhelmsen peker på to viktige faktorer etter dagens rentenedsettelse. Det ene er at rentenedsettelsen vil bidra til lavere lånekostnader for bedrifter og husholdninger. Det kan bidra til å øke konsumet og holde hjulene i gang.

Det andre er at rentenedsettelsen vil øke tilliten til et generelt lavere rentenivå, og bankene vil bli mindre redd for å låne penger til hverandre. Dette vil ha en positiv effekt på pengemarkedet, og det vil kunne lukke det store gapet mellom pengemarkedsrentene og styringsrenta.

Les også: Slik kan du holde Norge igang

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer