Renta ned med 0,5

- En fornuftig avgjørelse, mener makroøkonom.

Foto: Norges Bank
Foto: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å kutte styringsrenta med ytterligere 0,5 prosentpoeng. Det betyr et kutt på tilsammen 1,0 prosentpoeng (100 basispunkter) siden det ekstraordinære rentemøtet 15. oktober i år. Den nye styringsrenta er nå 4,75 prosent.

Inne i nedgangstider

- Virkningene av finanskrisen vil mest sannsynlig bli større enn det kunne se ut til for bare kort tid siden. Avmattingen i norsk økonomi ser ut til å komme raskt og bli markert, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Prisene har steget mye siden i fjor høst, men det er utsikter til at prisveksten kan bli lavere fremover. Prognosen for styringsrenten fremover er redusert. Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 4 – 5 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, melder Norges Bank.

Klok avgjørelse

Da DinSide snakket med makroøkonom i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen, tidligere i dag, anså han dette som det mest sannsynlige utfallet.

- Norges Bank har signalisert at de vil ha et lavere rentenivå fremover. De rentene som husholdningene og bedriftene står overfor, er avgjørende for den norske økonomien, og gitt dagens risikopåslag i pengemarkedet, må Norges Bank kutte styringsrenta ganske markert for at det skal få noen effekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer