Renta øker 80%

Renten kommer til å stige raskere enn forventet. Renteendringskalkulatoren viser hva dette vil bety for deg.

Etter den søte kløe..  Mester Svein svinger rentepisken over dine utskeielser.
Etter den søte kløe.. Mester Svein svinger rentepisken over dine utskeielser. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hovedscenariet for renteutviklingen er at den vil ligge mellom 1,25% og 2,25% frem til mars 2010, sa Svein Gjedrem på pressekonferansen etter torsdagens rentemøte i Norges Bank.

Direktør Jon Nicolaisen antydet en sentralbankrente på 2,0% i løpet av våren.

Dette er en nokså dramatisk renteøkning, og kraftigere enn det sentralbanken selv anslo i juni.

Åtti prosent økning

Om renten skulle settes opp til 2,25%, vil de som låner 100.000 kroner i sentralbanken om noen måneder måtte betale 2.250 kroner i renter mot idag 1.250, en økning på 80%.

Så stor prosentvis økning vil du ikke se på boliglånet ditt, men går det som sentralbanken tror og ønsker (i det minste fordi den ønsker å treffe med sine prognoser) blir det oppoverbakke i privatøkonomien for alle med store lån. Og den oppoverbakken kommer fort.

Prøv renteendringskalkulatoren

Det er ikke usannsynlig at vi allerede i mai måned vil ha en boliglånsrente som er økt med ett prosentpoeng.

Annuitetslån demper smerten

De fleste av oss sitter med annuitetslån, og det demper effekten av renteendringen noe. At renten er fradragsberettiget i ligningsinntekten hjelper også. Vi skal derfor ikke vente oss den fulle effekten av åtti prosents økning i lånekostnadene hver måned.

Renteendringskalkulatoren viser effekten av en renteendring når du har annuitetslån, hvor månedsbeløpene består delvis av renter og delvis av avdrag.

I et annuitetslån stiger avdragsdelen utover i lånets løpetid. I kalkulatoren skal du derfor også oppgi hvor lang tid som gjenstår av lånet.

Skattefradraget demper smerten

Såfremt du tjener nok til å betale skatt, og det gjør nok de aller fleste som har boliglån, vil staten ta 28% av renteøkningen ved at du trekker fra renten i nettoinntekten. Denne effekten beregner også renteendringskalkulatoren. Skatteeffekten er størst de første årene av et annuitetslån. Utover i lånets løpetid utgjør avdrag en stadig større del av terminbeløpene (annuitetene), slik at rentefradraget betyr mindre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer