Renta øker fattigdomsproblemet

Den økte renta gjør det nå vanskelig for mange å betjene boliglånene sine.

Publisert
Sist oppdatert

- Vi merker det helt tydelig blant folk vi er i kontakt med, sier Georg Rønning som er daglig leder i Foreningen Fattignorge til NTB.

Klarer du ikke renten? Slik løser du problemet

- Når du har "stampet skjorta", fått startlån og gjort det som gjøres kan for å skaffe deg en leilighet - for å oppdage at du ikke klarer å betjene renter og avdrag, da gjør det vondt. Det er folk nå som står i den situasjonen at de må selge leiligheten sin, sier Rønning.

Han ser ikke bort fra at den betydelig høyere renta fort kan utvikle seg fra et problem for enkeltpersoner til et problem for samfunnet.

Gjeldsoffer? Se om du kvalifiserer til å få gjeldsordning i vår unike kalkulator.

Fattigdomsseminar

Foreningen Fattignorge skal 7. og 8. mai arrangere et fattigdomsseminar i Ålesund, med tema som rettssikkerhet for de fattige, om rammevilkårene for sosialtjenesten og om hva det koster å leve i dagens Norge.

Rundt 50 fra det politiske miljøet og fra det offentlige hjelpeapparatet er påmeldt til dette seminaret. Rønning har en opplevelse av at interessen kunne ha vært større fra enkelte miljøer.

- Alle er opptatt av fattigdom, men når det kommer til stykket er det ikke så farlig, viser det seg, sier Rønning.

Fattignorge flyttet kontoret sitt til Ålesund fordi problemene var spesielt store i denne byen. Fra Ålesund kommune er kun én fra politisk ledelse påmeldt, og bare den ene av de to dagene seminaret varer.

Se hvor mye mer du må betale når renten går opp med vår Renteendringskalkulator

Årets fattigmann

Prisen "Årets fattigmann" skal deles ut for første gang kommende onsdag.

- Foreløpig er det en hemmelighet hvem som får prisen. Jeg kan si så mye at den går til en person som er godt kjent, og som har arbeidet mye i kulissene for de fattiges sak, sier Rønning.

Han sier at mange viktige og sentrale personer kommer til å være på plass i Ålesund onsdag og torsdag.

- Fra forskerhold har interessen vært svært stor, og vi føler at vi har god kontakt der. Problemet vårt er det politiske miljøet, som har etterlyst mer informasjon om fattigdomsproblemet, og som ikke i tilstrekkelig grad viser interesse når tilbudet kommer, sier Rønning.

Professor og sosialrettsjurist Kristian Andenæs, byombud Kim Henrik Gronert, Kristiansand, og samfunnsforsker Karin Gustavsen er blant foredragsholderne på fattigdomsseminaret i Ålesund.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer