Styringsrenten øker juni 2019

Renta økes, igjen: Hva nå?

Det er kun tre måneder siden forrige renteoppgang, og det er ventet enda en økning i år.

SE LIVE: Sentralbanksjef Øystein Olsen gjør rede for hovedstyrets rentebeslutning. VIDEO: Norges Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag besluttet Norges Bank å øke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng nok en gang. Det vil si at minimumsrenta for utlån her til lands nå er på 1,25 prosent.

Ved renteøkningen i mars var det et halvt år siden forrige økning, mens nå er det kun tre måneder siden sist sentralbanken valgte å øke styringsrenten.

- At det kommer ytterligere rentehevinger fra Norges Bank i løpet av 2019 er som ventet, men at det skjer allerede i juni er tidligere enn først antatt, sier Wenche Martinussen i Storebrand til Dinside.no.

Og, det er ventet hyppigere renteøkninger framover. Sentralbanksjef Øystein Olsen sier at slik de vurderer utsiktene og risikobildet nå, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt videre opp i løpet av året.

Hva skjer med boliglånet?

Når sentralbanken øker styringsrenten, er bankene som regel ikke seine med å følge etter og øke utlånsrentene sine.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at bankene normalt vil si at når prisen på deres innlån øker med 0,25 prosentpoeng, må utlånsrentene til forbrukerne øke med like mye, for at bankenes fortjenestemarginer skal være uendret. Dette kalles utlånsmargin.

Her ser du hvordan en renteøkning på 0,25 prosentpoeng kan påvirke lånet ditt:

Lånebeløp Økning årlige renteutgifter (før/etter skatt 2019-regler) Økning månedlige renteutgifter (før/etter skatt 2019-regler)
2 millioner kroner5000 kroner / 3900 kroner417 kroner / 325 kroner
4 millioner kroner10.000 kroner / 7800 kroner833 kroner / 650 kroner
6 millioner kroner15.000 kroner / 11.700 kroner1250 kroner / 975 kroner

Vi ser, imidlertid, at ikke alle bankene øker rentene sine like mye som styringsrenten økes. For eksempel økte en god del av dem prisene med 0,1 og 0,15 prosentpoeng ved renteoppgangen i september, ifølge Realfsen. Det kan godt hende at bankene vil bruke en oppgang i styringsrenten som argument for å sette prisene sine opp, selv om prisen kundene betaler allerede er svært høye

- Sjekk alltid på Finansportalen om du har lavest mulig lånerente, og flytt boliglånet til banken som gir deg markedets laveste rente. For øyeblikket er beste rente på et ordinært boliglån 2,43 prosent uten krav om tilleggsprodukter, men mange betaler både tre prosent og mer, sier Realfsen til Dinside.no.

Det går også an å prute ned renten hos nåværende bank, såfremt argumentene er gode.

Og, husk at ifølge finansavtaleloven må du få beskjed senest seks uker før reguleringstidpunktet hvis lånerenten din endres.

Hva skjer med studielånet?

Det er ikke bare boliglånet som kan påvirkes av økt styringsrente, det kan også studielånet.

Rentene i Lånekassen blir fastsatt på grunnlag av et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene om boliglån i markedet. Dette gjennomsnittet kalles basisrenten. Fra basisrenten blir det trukket 0,15 prosentpoeng. Dette beregningsgrunnlaget gjelder både flytende og fast rente i Lånekassen.

Her ser du hvordan renten på studielånet kan påvirkes av økt styringsrente:

Dagens rente (DR) DR + 0,25 %
Rentesats i prosent2,198 %2,448 %
Terminbeløp i kroner1 9421 989

Dette er et regneeksempel fra Lånekassen på en kunde som har fått full basisstøtte i fem år, altså 11.020 kroner per måned for 2019/2020, med full omgjøring til stipend (40 prosent), med betalingspause de første sju månedene og en nedbetalingstid på 20 år i alt, inkludert betalingspausen.

- Om du skal binde studielånsrenten eller ei, er et valg du må ta selv ut fra din livssituasjon og om du trenger større økonomisk forutsigbarhet, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen til Dinside.no.

Men, de med fastrente betaler ofte mer for å ha lån enn de med flytende rente.

Og, hva skjer med forbrukslånet?

Rentene på usikret gjeld lever i bunn og grunn sitt eget liv, relativt uavhengig av styringsrenten. Derfor vil nok ikke torsdagens rentebeslutning ha noen særlig betydning på prisen på forbrukslån, ifølge Realfsen i Finansportalen.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim er enig. Han påpeker at forbrukslån ikke følger styringsrenten like «slavisk» som andre lån gjerne gjør.

- En rente på 20 prosent i dag er allerede skyhøy, og rentesensitiviteten er ikke like stor for forbrukslån som for boliglån, sier Kvadsheim til Dinside.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer