Renta opp igjen

Ingen gladmelding fra Norges Bank før ferien. Styringsrenta er satt opp til 5,75 og kan fortsette å stige.

Publisert
Sist oppdatert

Flertallet av norske økonomer tok feil. Mens de fleste trodde på en renteøkning etter ferien, var det noen få som spådde en renteøkning allerede denne uken. Norges Banks styringsrente ble onsdag ettermiddag satt opp med 0,25 prosentpoeng - til 5,75 prosent. Neste rentemøte kommer allerede 13. august.

Vil bremse inflasjonen

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet, og det er utsikter til at inflasjonen tiltar videre. Vi legger vekt på at den økte prisstigningen ikke skal få feste seg. Derfor er det riktig å øke renten nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i pressemeldingen fra Norges Bank.

– Den norske høykonjunkturen er på vei inn i en ny fase. Vi har lenge hatt lav inflasjon og høy vekst. Nå ser det ut som vi får noe høyere inflasjon og lavere vekst, sier Qvigstad.

Analysen i Pengepolitisk rapport 2/08 tyder på at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året. Hovedstyret har vedtatt at styringsrenten bør ligge i intervallet 5¼ - 6¼ prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 29. oktober, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer