Renta opp igjen

Ingen gladmelding fra Norges Bank før ferien. Styringsrenta er satt opp til 5,75 og kan fortsette å stige.

Publisert
Sist oppdatert

Flertallet av norske økonomer tok feil. Mens de fleste trodde på en renteøkning etter ferien, var det noen få som spådde en renteøkning allerede denne uken. Norges Banks styringsrente ble onsdag ettermiddag satt opp med 0,25 prosentpoeng - til 5,75 prosent. Neste rentemøte kommer allerede 13. august.

Vil bremse inflasjonen

- Prisveksten har vært litt høyere enn ventet, og det er utsikter til at inflasjonen tiltar videre. Vi legger vekt på at den økte prisstigningen ikke skal få feste seg. Derfor er det riktig å øke renten nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i pressemeldingen fra Norges Bank.

– Den norske høykonjunkturen er på vei inn i en ny fase. Vi har lenge hatt lav inflasjon og høy vekst. Nå ser det ut som vi får noe høyere inflasjon og lavere vekst, sier Qvigstad.

Analysen i Pengepolitisk rapport 2/08 tyder på at styringsrenten blir liggende på dagens nivå eller kanskje noe høyere det nærmeste året. Hovedstyret har vedtatt at styringsrenten bør ligge i intervallet 5¼ - 6¼ prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 29. oktober, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser.

- Selv om den økonomiske veksten avtar både hjemme og ute, vil det fortsatt være høy aktivitet i norsk økonomi en stund fremover. Arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå, inflasjonen tiltar og lønningene stiger mye, sier Jan F. Qvigstad.

Nordea fikk rett

Nordea og Handelsbanken trodde på en renteøkning i dag.

- Krona er blitt litt svakere, og det er et sterkt inflasjonstrykk i Norge. Det meste tilsier at Norges Bank tar i litt mer enn de har sagt før, og da tror jeg vi får en renteøkning nå på møtet i juni, uttalte Erik Bruce i Nordea til NTB før helgen.

Hvorfor så høy utlånsrente?

Våkne forbrukere reagerer på at bankenes utlånsrente er uforholdsmessig høy i forhold til Norges Banks styringsrente. Noen banker opererer allerede med utlånsrenter på over 8 prosent. Dette er fordi bankene er nødt til å følge pengemarkedsrenten.

Oversikt over bankenes utlånsrenter finner du her

Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg. Uro i den internasjonale økonomien har presset pengemarkedsrenten opp. Dette kom frem i forrige rapporten om Finansiell stabilitet. Norges Bank har forsøkt å motvirke dette ved å tilføre bankene kortsiktig likviditet.

- Hvis uroen fortsetter, vil vi kunne få en høyere utlånsrente, men vi kan ikke si om eller når dette vil skje. En del av risikoen er allerede tatt ut i pengemarkedet, uttalte sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, nylig til DinSide.

Det kan likevel være penger å spare på å være din bank bevisst. Lek sentralbanksjef og kutt renten selv

Les også: Unge låner for mye

Gode tider for sparerne

Høy styringsrente og pengemarkedsrente gjør det mer gunstig med penger på bok. Enkelte banker tilbyr nå innskuddrenter på 6,6 prosent på enkelte typer konti. Se alle innskuddsrentene

- Fordi det er en kamp om kapital der ute, har bankene satt opp innskuddsrentene mer enn de har satt opp utlånsrentene den siste tiden, sier seniorøkonom i DnB Nor, Bjørn Erik Orskaug til DinSide.

Det er derimot ingen fordel om alle husholdningene setter i gang med kraftige sparetiltak. Brå sparing i husholdningene kan få negative konsekvenser

Saken oppdateres.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer