Renta skal ned til 3,5 prosent

Nedgangstiden i verdensøkonomien gjør at arbeidsledigheten øker og renten går mer ned en tidligere antatt.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder Statistisk sentralbyrå (SSB) i en rapport i dag. SSB regner med at pengemarkedsrenta i Norge vil settes ned i takt med pengemarkedsrenta i euroområdet, men med et lite etterslep. Og renta skal langt ned:

- Våren 2010 regner vi med at den er nede på 3,5 prosent, skriver SSB.

Renta ned på onsdag?

Allerede på onsdag inviterer Norges Bank til rentemøte. Det er drøyt en halv måned tidligere enn planlagt, og årsaken er den pågående finanskrisen.

At Norges Bank fremskynder rentemøtet kan tyde på at sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans kollegaer for første gang på lang tid vil sette ned styringsrenta. Noen av landets fremste økonomieksperter har allerede gitt klare signaler om at de regner med snarlige rentekutt fra Gjedrem og Norges Bank.

Og for boligeiere med høyt lån er det glimrende nyheter. I forrige uke satte en rekke banker opp boliglånsrentene sine, på bakgrunn av at de internasjonale pengemarkedsrentene har gått kraftig opp.

DinSide.no følger rentebeslutningen direkte på onsdag fra klokken 14.00.

Les også: Krisepakke fra regjeringen

Ikke gode nyheter

Men at renta skal ned er ikke bare gode nyheter. Tvert imot. Norge, sammen med resten av verden, er i en finansiell nedgangstid, og nå vil vi virkelig begynne merke finanskrisen på kroppen, skal vi tro signalene fra SSB.

Blant annet vil arbeidsledigheten gå noe opp. I 2010 og 2011 vil ledigheten gå opp til 3,2 prosent av arbeidskraften. Tallet er høyere enn det SSB har gått ut med tidligere, men fortsatt lavt i forhold til forrige lavkonjunktur.

Dessuten varsles det om at lønnsveksten vil avta.

- Svakere utsikter internasjonalt og fallende priser på tradisjonelle norske eksportvarer bidrar til at lønnsveksten vil reduseres de neste årene ned til om lag 4,0 prosent i 2010 og 2011, melder SSB.

Les alt om finanskrisen her

Den eneste pilen som peker oppover er prisveksten. SSB regner med at prisveksten fortsatt vil ligge relativt høyt i den nærmeste tiden, før reduserte internasjonale råvarepriser samt en utflating av strømprisene vil dempe prisstigningen.

- Vi anslår nå at konsumprisveksten i år kommer opp i 4,1 prosent som gjennomsnitt i år og 3,2 prosent til neste år. Dette er bare litt høyere enn tidligere anslått, skriver SSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer