Renta skal ned

SSB spår stort rentekutt.

Publisert
Sist oppdatert

SSB spår i sin konjunkturrapport at vi kan forvente rentekutt på 0,75 prosentpoeng i Norge. I løpet av 2007 satte Norges Bank opp styringsrenten med til sammen 1,75 prosentpoeng.

Tre grunner

Bakgrunnen for antakelsen om rentekutt er tredelt:

 • Konjunkturnedgang i USA har gitt store rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.
 • Forventning om at den europeiske sentralbanken vil senke sin styringsrente med ett prosentpoeng frem til første halvår 2009.
 • Den norske krona styrker seg som følge av høy oljepris og økende renteforskjell mellom Norge og utlandet.
 • Din skatt i 2007

  Glede - på kort sikt

  Selv med renteøkning over flere år, har norske husholdninger økt sin disponible realinntekt siste år. Først og fremst på grunn av økte lønninger, og SSB forventer at vi i år får den høyeste lønnsveksten siden 1998.

  Norske husholdninger har altså grunn til å glede seg - på kort sikt. Men mens vi bruker mer enn vi tjener for første gang siden 1988, er det sorte skyer i horisonten som bør få de fleste til å tenke seg om. Bakgrunnen for det forventede rentekuttet er at SSB tror vi har dårligere tider foran oss, og de forventer i tillegg stillstand i boligmarkedet.

  Hvor mye kan du låne?

  Kilde: SSB.no

  Mer om rente og lån:


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer