Renta skal ned

SSB spår stort rentekutt.

Publisert
Sist oppdatert

SSB spår i sin konjunkturrapport at vi kan forvente rentekutt på 0,75 prosentpoeng i Norge. I løpet av 2007 satte Norges Bank opp styringsrenten med til sammen 1,75 prosentpoeng.

Tre grunner

Bakgrunnen for antakelsen om rentekutt er tredelt:

Konjunkturnedgang i USA har gitt store rentekutt fra den amerikanske sentralbanken.Forventning om at den europeiske sentralbanken vil senke sin styringsrente med ett prosentpoeng frem til første halvår 2009.Den norske krona styrker seg som følge av høy oljepris og økende renteforskjell mellom Norge og utlandet.

Din skatt i 2007Glede - på kort sikt

Selv med renteøkning over flere år, har norske husholdninger økt sin disponible realinntekt siste år. Først og fremst på grunn av økte lønninger, og SSB forventer at vi i år får den høyeste lønnsveksten siden 1998.

Norske husholdninger har altså grunn til å glede seg - på kort sikt. Men mens vi bruker mer enn vi tjener for første gang siden 1988, er det sorte skyer i horisonten som bør få de fleste til å tenke seg om. Bakgrunnen for det forventede rentekuttet er at SSB tror vi har dårligere tider foran oss, og de forventer i tillegg stillstand i boligmarkedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer