Renta som i 1830

Vi er blitt immune mot avisoverskrifter - også de som roper om historisk lav rente. Men denne gangen er det faktisk ingen overdrivelse.

Publisert
Sist oppdatert

Graver du dypt i Norges Banks arkiver, finner du arbeidet til en sjel med sans for det forgangne. En tidsserie som går helt tilbake til Norges fødsel - begynnelsen av 1800-tallet - viser det gjennomsnittlige nominelle rentenivået i A/S Norge.

Ikke offisiell statistikk

Riktignok understreker Norges Bank at tidsserien ikke er offisiell statistikk, bare et uveiet gjennomsnitt av informasjonen som har vært tilgjengelig i ettertid. Den har omfattet både utlån, innskudd og obligasjoner.

Likevel har denne uoffisielle statistikken passert kvalitetskontrollen i Norges Bank, så vi må kunne anta at den gir et forholdsvis greit bilde av renteutviklingen i nesten 200 år.

Christianiabohemen og vi

For å tolke tidsserien og sammenlikne vår egen situasjon for eksempel med Grunnlovens far, Christian Magnus Falsen, da han skulle ta opp boliglån (hvis han noen gang gjorde det), må vi også huske på at bankenes utlånsrente har ligget cirka 1,6 prosent over foliorenten til Norges Bank de fleste årene på nitti-tallet. I tillegg må vi huske på at det ikke var like vanlig for 200 år siden som i dag å låne penger i banken for å kjøpe bolig, slik at innskuddsrenter nok var en større del av bankenes portefølje enn de er i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer