Renta som i 1830

Vi er blitt immune mot avisoverskrifter - også de som roper om historisk lav rente. Men denne gangen er det faktisk ingen overdrivelse.

Publisert
Sist oppdatert
Renta som i 1830

Graver du dypt i Norges Banks arkiver, finner du arbeidet til en sjel med sans for det forgangne. En tidsserie som går helt tilbake til Norges fødsel - begynnelsen av 1800-tallet - viser det gjennomsnittlige nominelle rentenivået i A/S Norge.


Ikke offisiell statistikk

Riktignok understreker Norges Bank at tidsserien ikke er offisiell statistikk, bare et uveiet gjennomsnitt av informasjonen som har vært tilgjengelig i ettertid. Den har omfattet både utlån, innskudd og obligasjoner.

Likevel har denne uoffisielle statistikken passert kvalitetskontrollen i Norges Bank, så vi må kunne anta at den gir et forholdsvis greit bilde av renteutviklingen i nesten 200 år.

Christianiabohemen og vi

For å tolke tidsserien og sammenlikne vår egen situasjon for eksempel med Grunnlovens far, Christian Magnus Falsen, da han skulle ta opp boliglån (hvis han noen gang gjorde det), må vi også huske på at bankenes utlånsrente har ligget cirka 1,6 prosent over foliorenten til Norges Bank de fleste årene på nitti-tallet. I tillegg må vi huske på at det ikke var like vanlig for 200 år siden som i dag å låne penger i banken for å kjøpe bolig, slik at innskuddsrenter nok var en større del av bankenes portefølje enn de er i dag.

Renta som i 1830


  Er foliorenten 2,5 prosent som i dag, blir bankenes utlånsrente rundt 4 prosent. Det betyr at vi for tiden opplevde omtrent det samme rentenivået som Falsen i sin levetid. Ikke bare det, Christianiabohemen ved århundreskiftet kunne også vente omtrent sammenliknbare renter med våre. Forfatterspiren i Hamsuns "Sult" måtte betale omtrent denne renten for å få tilbake jakken fra pantelåneren.

  Lavere i 1948?

  Det er verdt å merke seg at renten faktisk var enda lavere i 1948 enn på 1800-tallet. I etterkrigstiden går kurven over gjennomsnittlig rente, inklusive bankenes marginer, helt ned til omtrent 2,5, altså dagens foliorente.

  At renten kanskje ikke er akkurat like lav for tiden som i 1948, er ikke nødvendigvis noe å gråte over. For alle som er bevisst at lav rente betyr svak økonomi vil det sågar være en lettelse.

  Kilde: Norges Bank
  Kilde: Norges Bank Vis mer
  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer