Rentebeslutning august 2020

Renta står på stedet hvil

Norges Bank beholder null-renta litt lenger.

NYTT RENTEMØTE: Første rentemøte etter sommeren avholdes torsdag 20. august, hvor sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank offentliggjør endret eller uendret styringsrente. Foto: NTB Scanpix.
NYTT RENTEMØTE: Første rentemøte etter sommeren avholdes torsdag 20. august, hvor sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av hovedstyret i Norges Bank offentliggjør endret eller uendret styringsrente. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag klokka ti avslørte Norges Bank det mange trodde, nemlig at styringsrenta forble uendret på null prosent.

I siste Pengepolitisk rapport sto det at sentralbanken ser for seg å holde renta i ro de neste par årene. Dette bekreftes langt på vei i dag:

- Slik vi vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Ikke overraskende

Ny informasjon opprettholder bildet av den økonomiske utviklingen som ble presentert i junirapporten:

  • Norsk økonomi er inne i et kraftig tilbakeslag.
  • Aktiviteten har tatt seg opp de siste månedene, men er fortsatt lavere enn før pandemien.
  • Arbeidsledigheten har avtatt, men er fremdeles høy.
  • Den underliggende inflasjonen har økt og er høyere enn inflasjonsmålet. Styrkingen av kronen og utsikter til lav lønnsvekst tilsier at inflasjonen etter hvert vil avta.

Beslutningen om uendret rente i denne omgang er helt i tråd med forventningene til ekspertene. Ingen av de 31 analytikerne Reuters snakket med i forkant av rentemøtet trodde sentralbanken ville heve renta nå, skriver NTB.

Forventer uendret rente fram til 2022

Ved framleggelsen av Utlånsundersøkelsen nå nylig, derimot, tok makroøkonom Marius Gonsolt Hov i Handelsbanken til orde for at renta kan bli hevet tidligere enn ventet, fordi boligprisene nå stiger raskere enn inntektene til folk flest, og da må de låne mer for å være med på markedet.

Likevel var han tydelig på at sentralbanken kom til å holde renta uendret på august-møtet, som det for øvrig også var bred enighet om blant ekspertene:

- Norges Bank har selv signalisert at de vil holde renta i ro i lang tid fremover, og ikke før i fjerde kvartal av 2022 planlegger de å starte en forsiktig renteoppgang, sier Hov til Dinside.

- Så, når vi snakker om at den planlagte rentehevingen kan komme tidligere, mener vi ikke at dette kan skje allerede , men at Norges Bank kan signalisere at utviklingen i boligmarkedet tilsier at renta kan settes opp noe tidligere enn i fjerde kvartal av 2022, fortsetter han.

Ny rentebane i september

«Alle» ekspertene var enige om at Norges Bank er langt fra å ta fatt på klatringen tilbake fra dagens historiske nullrentenivå denne uka. Renteprognosen fra forrige juni tilsier at det først kommer til å bli økning mot slutten av 2022 og starten av 2023.

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB la i sin forhåndsvurdering vekt på boligmarkedet, prisveksten og husholdningenes etterspørsel.

- Samlet sett trekker dette i retning av at renteøkningene som Norges Bank la inn i banen sin i juni, vil kunne komme tidligere en skissert, sier Aamdal til NTB onsdag.

Sentralbanken kommer trolig til å se an utviklingen fram mot neste rentemøte, den 24. september, der det i tillegg til en ny rentebeslutning kommer oppdatert rentebane.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer