Boliglån

Renta stuper: - Gjør dette nå

Lavere rente kan gi de av oss som har jobb mer å rutte med i tiden som kommer. Men, å venne seg til et høyere forbruk, anbefales definitivt ikke.

NEDBETALING: Bør du benytte de lave rentene til å betale ekstra på boliglånet? Les ekspertenes svar i saken under. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix.
NEDBETALING: Bør du benytte de lave rentene til å betale ekstra på boliglånet? Les ekspertenes svar i saken under. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boliglånsrentene er superlave, og mange sitter sikkert og lurer på om de skal benytte anledningen til å betale ekstra ned på lånet.

Vi har spurt ekspertene om dette.

Lurt, om du har mulighet

Elisabeth Realfsen i Finansportalen sier at dette er noe alle som har gjeldsbyrde de opplever som ubehagelig, og som har mulighet, bør vurdere.

- Vi er i usikre tider, og jo mindre gjeld du har fremover, desto mindre utsatt for rentesvingninger vil økonomien din være, sier Realfsen til Dinside.

- Når det er sagt, er styringsrenten svært lav for tiden, og det er ingen signaler fra Norges Bank i siste Pengepolitisk rapport om at det er sterke renteøkninger i vente, fortsetter hun.

- Klart det er smart

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 sier at det å betjene et vanlig boliglån ikke er noe problem når renta er lav og inntekten stabil.

Det er i det øyeblikk at det skjer noe med inntekten eller renta plutselig skulle stige igjen at lånet kan bli et problem, påpeker han.

Mange søker om avdragsfrihet på boliglånet sitt akkurat nå, fordi de er permittert eller oppsagt, og dermed ser at inntekten vil falle fremover.

- Å betale ekstra på lånet setter deg bedre i stand til å tåle inntektsbortfall eller rentesjokk senere. Klart det er smart å betale ekstra på lånet når renta er lav. Det er nå det er lett, det er mye verre når renta er høy, sier Gundersen til Dinside.

Risikofri sparing

Spareøkonom Magnus Selven i Sbanken er enig med Realfsen og Gundersen.

- Nedbetaling av boliglån er risikofri sparing, understreker Selven.

Han legger likevel til at mange husholdninger er i en spesiell situasjonen nå, for eksempel hvis de er rammet av permitteringer.

Vurdér annet enn bare renta

Derfor bør ikke boliglånsrenta være det første vurderingskriteriet for om lånet bør nedbetales ekstra eller ei. Det første jeg ville sett på var hvorvidt jeg står i fare for å permitteres, sier Selven.

Ved å gjøre ekstraordinære innbetalinger vil du senke de månedlige utgiftene på boliglånet, som for de fleste er den største utgiftsposten. Da står du bedre rustet til å få hjulene til å gå rundt ved en eventuell permittering, ifølge spareøkonomen.

- Det verste du kan gjøre når renta faller er å venne deg til høyere forbruk. Spar heller de ekstra kronene som du har fått til overs grunnet nedsatt rente på boliglånet, oppfordrer Selven avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer