Rentehopp er lite sannsynlig

Endringene i det reviderte nasjonalbudsjettet har liten betydning for renten, mener økonomer.

Publisert
Sist oppdatert

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror ikke budsjettet har noen vesentlig betydning for hva Norges Bank gjør med renten.

- Jeg tror ikke en kan si at dette driver rentene noe høyere, sier Bruce til NTB.

Mer om budsjettet: Dyrere bensin og diesel

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets sier budsjettet kan ha noe betydning for renten, men at den det antageligvis ikke har mye å si.

- Budsjettet kommer nok med på en liste over årsaker til at renten skal opp, men det kommer langt ned på listen, sier Aamdal.

Finansministeren selv er ikke i tvil om hvilke følger budsjettet vil ha for renten.

- Vi regner ikke med at renta blir høyere som følge av revidert nasjonalbudsjett, sier Halvorsen.

Overopphetet økonomi

Regjeringen kutter bruken av oljepenger med 2,9 milliarder i revidert budsjett, men har likevel mer å rutte med på grunn av økte inntekter. Inntektene øker med 9,2 mrd. kroner, i hovedsak som følge av høyere strukturelle skatteinntekter og større utbytteinntekter.

NHO mener likevel Regjeringen bruker for mye penger, og gjør at overopphetet økonomi blir enda hetere.

- Selv om Regjeringen isolert sett reduserer bruken av "oljepenger", brukes det fortsatt flere milliarder kroner for mye. De overlater dermed jobben med å kjøle ned norsk økonomi til Norges Bank og høyere renter, sier NHOs direktør for næringspolitikk, Petter Haas Brubakk i en pressemelding.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer