Rentehopp nå

Hva skjer på rentemøtet i Norges Bank i overmorgen, og hvordan har den norske renten utviklet seg gjennom tidene? Kan renten for eksempel igjen komme opp i 50 prosent som den var i 1986?

Publisert
Sist oppdatert

Gutteklubben møtes

I overmorgen er det igjen møte hos bankgutta i Kvadraturen. Og skal man tro ekspertene DinSide Økonomi har snakket med, blir det nok vanskelig å unngå et lite rentehopp, selv om ingen selvsagt vet nøyaktig hva torsdagen bringer.

Her kan du se rentene i et historisk perspektiv.

Ingen overraskelse

- Vi tror Norges Bank øker rentene i mars og juni, og flere ganger i løpet av høsten slik at foliorenten er 3,75 prosent om ett år, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum. Ifølge Jullum er renteøkningen ventet fordi norsk økonomi går meget godt, hvilket gir et gradvis økende press på ressursene (for eksempel arbeidsmarkedet).

- Da er det på tide å ta bort stimulansene fra pengepolitikken og normalisere rentene. Så lenge inflasjonen er moderat, vil dette skje "i små, ikke hyppige skritt", sier han.

Men vi lurer litt på dette med normalisering. Hva anser du/dere som en normalisering (altså hvilket nivå ligger en normalisering på, og hvorfor er det mer normalt enn annet?)

- Normalt er et rentenivå som gjør at økonomien ligger på trendnivået, ingen vet hva det er, men i Norge betyr vel det en rente på et sted mellom fire og fem prosent, sier Jullum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer