Rentehopp på forbrukslån

Det er ikke til å tro, men det er helt sant: I en periode hvor Norges Bank har satt styringsrenten ned med 5,25 prosentpoeng, har flere banker satt opp renten på forbrukslån.

Publisert
Sist oppdatert

Julen koster mange penger. Og for noen er den økonomiske belastningen så stor, at de har behov for en ekstra pengeinnsprøytning.

Dessverre betyr det at enkelte faller over de såkalte usikrede forbrukslån. Lån hvor du får pengene veldig raskt, og uten at noen spør hva du skal bruke dem til. Men til en skyhøy rente.

Opp fem prosentpoeng

For presis to år siden sjekket vi også rentene på forbrukslån i de største norske banker og kredittselskaper. Siden den gangen har Norges Bank satt ned renten nøyaktig 5,25 prosentpoeng. Noe som - alt annet likt - burde bety at også forbrukslånene hadde gått ned tilsvarende.

I langt de fleste tilfellene er dette slett ikke tilfellet.

TRYKK HER FOR Å SE HVOR DYRE FORBRUKSLÅNENE ER NÅ, OG HVOR MYE RENTENE I VERSTE FALL HAR GÅTT OPP DE SISTE TO ÅRENE.

For eksempel har Sparebank 1 SR-Bank en effektiv rente på forbrukslånet sitt på 25,4 prosent. Da vi sjekket for to år siden, var renten 23,9 prosent. I begge tilfeller er det tatt utgangspunkt i et lån på 20.000 kroner, nedbetalt over tre år.

I Sparebanken 1 Midt-Norge har renteoppgangen vært opp mot fem prosentpoeng.Det er god grunn til å spørre seg selv om hvordan banker kan forsvare å sette opp renten - eller holde den stabil - i en periode hvor Norges Bank setter ned styringrenten med over fem prosentpoeng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer