Styringsrente på 0 prosent

- Rentekutt nå!

Krever at bankene følger etter med lavere boliglånsrente.

KREVER RENTEKUTT: Huseierne og Forbrukerrådet krever at bankene følger etter Norges Banks rentekutt med lavere boliglånsrente.

De to største bankene i Norge, DNB og Nordea, hadde torsdag ettermiddag ikke meldt om renteendringer. Fredag morgen melder Nordea at de senker rentene. Foto: NTB scanpix
KREVER RENTEKUTT: Huseierne og Forbrukerrådet krever at bankene følger etter Norges Banks rentekutt med lavere boliglånsrente. De to største bankene i Norge, DNB og Nordea, hadde torsdag ettermiddag ikke meldt om renteendringer. Fredag morgen melder Nordea at de senker rentene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank satte torsdag 7. mai ned styringsrenta til 0 prosent for første gang i historien, og der regner de med at den vil bli liggende i flere år fremover.

Sentralbanksjefen spår at beslutningen vil føre til at folk flest vil merke rentekuttet.

- Vi legger til grunn at kuttet i styringsrenten gir gjennomslag i lavere bankrenter, sa Olsen på dagens pressekonferanse.

Sentralbanken anslår en boliglånsrente på rundt 1,75 prosent i årene fremover, som vil være rekordlave boliglånsrenter.

Foreløpig er det imidlertid få banker som har meldt at de vil sette ned renta:

  • Danske Bank var først ute og meldte allerede samme dag som rentekuttet ble kjent, at de ville senke boliglånsrenta med 0,4 prosentpoeng. Akkurat hva laveste rente vil bli i banken, har de imidlertid ikke klart ennå.
  • Også SpareBank 1 SR-Bank meldte samme dag som nullrenta ble kjent, at de senker renta på boliglån med inntil 0,4 prosentpoeng.
  • Nordea melder fredag morgen at de senker boliglånsrenta med inntil 0,4 prosentpoeng.
  • DNB senker rentesatsen med inntil 0,4 prosentpoeng. Nye satser vil gjelde for eksisterende låntagere fra 25. mai. Nye låntagere vil få nye renter med virkning fra 11. mai.

Lista oppdateres fortløpende her.

- Umiddelbar rentenedsettelse

Ifølge NTB, krever nå både Huseierne og Forbrukerrådet at bankene følger etter med lavere boliglånsrente.

De to største bankene i Norge, DNB og Nordea, hadde torsdag ettermiddag ikke meldt om renteendringer.

Fredag morgen melder Nordea at de senker boliglånsrentene med inntil 0,4 prosentpoeng.

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne reagerer og sier at bankene ikke lenger kan forklare seg med at innlånsrenten Nibor har falt like mye som styringsrenten.

Hva er «Nibor»?

NIBOR (Norwegian Interbank Offered Rate) - interbankrenten - er den renten norske banker er villig til å låne hverandre penger til, i en nærmere spesifisert periode.

Nibor beregnes og publiseres hver dag fra Oslo Børs for løpetidene én uke, én måned, to måneder, tre måneder og seks måneder. Kilde: (snl.no)

– Nå har Nibor også falt betydelig og da er det på tide at bankene umiddelbart setter ned boligrentene, sier Meyer til avisen, og legger til at han håper bankene lar være å bruke seksukersreglen.

«Seksukersregelen» han refererer til er at det ifølge Finansavtaleloven skal gis varsel før renteendringen trer i kraft.

Om dette presiserer Finans Norge at det er helt riktig at bankene er pålagt en varslingsfrist fra man beslutter å endre rentene, til rentene faktisk endres.

Men ifølge Finans Norge er det ikke noen varslingsfrist for å sette renten ned på utlån, fordi det går i kundens favør.

Det er imidlertid varslingsfrist for å sette ned renten på innskudd - og den fristen er på hele to måneder.

- Stemmer ikke at de ikke kan reagere kjapt

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sier bankene nå har fått den nødvendige hjelpen fra staten til å bistå kundene sine gjennom koronautbruddet. Dette bør de videreføre.

– Det er feil at bankene ikke kan reagere kjapt, det stemmer rett og slett ikke. Regelverket er helt tydelig på at du kan sette ned renten. Men hvis du skal sette den opp, så må du vente seks uker, sier Jensen.

Etter de to rentekuttene fra Norges Bank i mars, fikk bankene massiv kritikk for at det tok for lang tid før de lavere rentene fikk effekt for eksisterende låntagere. Bankene endret da effektueringen av rentenedsettelsene.

- Bytt bank om du ikke får rente under 1,8 prosent

Også siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent som «Luksusfellen»-ekspert, har etterlyst rentekutt fra bankene via sin Twitter-konto. Der skriver han blant annet at bankenes rentemargin har økt markant i coronatiden:

«Den viktigste "innkjøpsprisen" for boliglån ned 60 % i april (3mnd Nibor). Dette er grådig og flaut», skriver Kvadsheim på Twitter.

Han spår likevel at bankene kommer til å kutte boliglånsrenten med fra 0,25 til 0,5 prosentpoeng:

Han poengterer også der hva nullrente betyr for forbrukeren:

- At du skal bytte bank hvis du med vanlig boliglån ikke får boligrente under 1,8 % neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer