Rentekutt og lavere lønnsvekst

Statistisk sentralbyrå spår lavere lønnsvekst, rente og inflasjon.

Publisert
Sist oppdatert

Veksten i norsk økonomi er kraftig redusert. Det er den klare konklusjonen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) i den nyeste økonomiske analysen av Norge.

Lav internasjonal vekst, spesielt i euroområdene og i USA, er med på å prege framtidsutsiktene også her til lands, konkluderer SSB.

Aktuelt: Slutt for rekordbillig dollar

Lavere lønnsvekst

SSB regner med at lønnstoppen er nådd, og at vi må regne med lavere lønnsvekst i årene som kommer.

SSBs prognoser viser at lønnsveksten vil gå ned fra 6 prosent i år til 5 prosent i 2009. Deretter vil veksten avta ytterligere, til 4,4 prosent i 2010 og 4,5 i 2011.

Sjekk hvor mye du tjener i timen

Sysselsettingen stoppet opp

Videre rapporterer SSB at det er ingen tegn til økt arbeidsledighet på kort sikt, på tross av at veksten i sysselsettingen ser ut til å ha stoppet opp.

SSB regner likevel med at arbeidsledigheten kan komme til å øke noe på litt lengre sikt, og at 3,1 prosent av arbeidsstyrken vil være arbeidsledige i 2010. Det er en oppgang fra 2,5 prosent i 2007.

Lyst på ny jobb? Da må du ikke gjøre dette...

Renta og inflasjonen ned

Videre blir det spådd at pengemarkedsrenta vil synke, fra 6,3 i 2008 til 6,1 i 2009. Videre vil pengemarkedsrenta synke til 5,5 prosent i 2011.

Økt vekst i lønnskostnader, svak produktivitetsvekst og økte råvarepriser har så langt bidratt til høy inflasjon. SSB spår at lavere lønnsvekst og økt produktivitet kommer til å redusere inflasjonen i Norge.

Er renta for høy for deg? Slik kutter du utgiftene
Kilde: Statistisk sentralbyrå: Økonomiske analyser 4/2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer