Renten holdes uendret

Styringsrenten er fortsatt rekordlave 1,25.

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde renta uendret inntil videre. Foto: Sturlason
Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde renta uendret inntil videre. Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank besluttet i dag å holde styringsrenten uendret. Dermed er den fortsatt på rekordlave 1,25 prosent.

- Prisveksten er nå i underkant av målet på 2,5 prosent. Kronen har styrket seg. Sammen med fortsatt lave importpriser vil det bidra til å holde prisveksten under målet det nærmeste året. Det er fortsatt en risiko for at veksten i verdensøkonomien kan forbli lav i en lengre periode. Styringsrenten i mange land er nær null, og markedsrentene ute har falt. Derfor er det nå riktig å holde styringsrenten uendret, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Her hjemme har økonomien klart seg bra gjennom finanskrisen. Høy aktivitet i oljeindustrien har sammen med tiltakene i penge- og finanspolitikken bidratt til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe. Sysselsettingen er stabil, og arbeidsledigheten ser ut til å bli vesentlig lavere enn ventet, til tross for nedgang i industri og bygg og anlegg.

– Vi har som et alternativ vurdert å øke renten ved dette møtet, sier Qvigstad.

Spent på hva han sier

Dermed gikk det slik de fleste norske sjeføkonomer trodde, nemlig at Norges Banks hovedstyre vil holde styringsrenten urørt i hvert fall frem til neste rentemøte den 28. oktober.

- Det som er spennende i dag er om vi får noen klare signaler om når styringsrenten skal opp igjen, sa sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce til DinSide tidligere denne uken.

Dette vil vi få svaret på under Norges Banks pressekonferanse som starter kl 14.45, men Norges Bank har allerede gitt klare hint i pressemeldingen, nemlig at Norges Bank har vurdert å øke renten ved dagens møte.

- Boliglånet vil bli dyrere

Vil sette opp renten med en gang

Boliglånet ditt vil altså ikke bli dyrere riktig ennå, men når den første renteøkningen fra Norges Bank kommer, er det grunn til å tro at bankene vil være raske med å sette opp rentene igjen.

- Den situasjonen vi hadde på denne tiden i fjor var helt spesiell. Det var dyrt for bankene å hente inn penger og veldig stor uro i markedet. Nå er situasjonen en helt annen, og det er grunn til å tro at bankene vil følge Norges Bank når de setter opp styringsrenten, sa Bruce mandag.

Banken din kan imidlertid ikke sette opp utlånsrentene med umiddelbar virkning. For eksisterende kunder må det gå minst seks uker fra banken din har varslet om renteøkning til den legges på boliglånet ditt.

KALKULATOR: Hvor får du mest for pengene?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer