Renten satt ned

Samtlige renteeksperter ventet at Norges Bank skulle kutte renten i ettermiddag. Det gjorde de.

Renten satt ned
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank setter ned bankenes innskuddsrente i Norges Bank, foliorenten, med 0,50 prosentenhet til 5,00 prosent med virkning fra 1. mai. D-lånsrenten reduseres tilsvarende.

Ifølge sentralbanksjef Svein Gjedrem er det med en rente på 5,0 prosent mer sannsynlig at inflasjonen på to års sikt blir lavere enn 2,5 prosent, enn at den blir høyere.

Dermed er det åpnet for ytterligere rentekutt i sommer, eller i løpet av høsten.

Tidligere i dag skrev vi:
Alle renteekspertene er stort sett enige om at vi i ettermiddag får et nytt rentekutt fra Norges Bank.

De fleste regner med at kuttet blir på 0,5 prosentpoeng. Dermed blir styringsrenten 5 prosent.

Splittet

Når det gjelder den videre utviklingen i renten, er imidlertid ekspertene splittet.

- Om lag halvparten tror på ytterligere kutt på 0,5 prosentpoeng til sommeren. Men det er også en stor del som tror vi ikke vil se flere rentekutt den nærmeste tiden, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum.

Fokus Bank er en av de finansinstitusjonene som tror at det holder med dagens kutt på 0,5 prosentpoeng.

- Grunnen til at vi venter kutt i dag, er at økonomien trenger en stimulans. Veksten er lav, og inflasjonen ser ut til å bli lavere enn ventet. I tillegg har vi sett at arbeidsløsheten har steget, og at den holder seg på et forholds høyt nivå, sier sjeføkonomen.


Har du 1,5 millioner kroner i lån, vil et kutt på 0,5 prosentpoeng gi deg 3.600 kroner ekstra direkte i lommen, regnet per år.

Tredobbel rentekutt

Har du ikke sjekket bankrentene dine i det siste, gjør du nok klokt i det.

I beste tilfelle kan du nemlig tredoble dagens rentekutt. For de beste bankene tilbyr boliglån med renter som er ett prosentpoeng lavere enn de dårligste.

Når det gjelder innskuddsrentene, er forskjellene enda større. For eksempel får du 5,2 prosent i rente fra første krone på en vanlig brukskonto i Skandiabanken.no. Bank Direkte tilbyr en rente på 4,5 prosent. Velger du Strømmen Sparebank er innskuddsrenten på en lønnskonto "hele" 0,00 prosent.

Følg med

Bankene er generelt flinke til å sette ned eller opp innskuddsrentene og boliglånsrentene i forhold til de justeringene som Norges Bank gjør. De vet at folk følger med.

Dessverre har vi tidligere sett en tendens til at mindre profilerte lånetyper, som for eksempel forbrukslån og billån, ikke gjennomgår samme skjebne. Her sørger bankene ofte for å beholde en del av kaken selv.

Det kan derfor lønne seg å være oppmerksom, og klage dersom man ikke får det man mener man har ”krav på”.

Sjekk innskuddsrentene

Sjekk utlånsrentene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer