Renten settes opp igjen

Renten er blitt satt opp i dag, som ventet.

Publisert
Sist oppdatert

Hovedstyret i Norges Bank har ikke reist på sommerferie ennå - selv om mange låntagere sikkert skulle ønske at de hadde gjort det.

For ifølge en pressemelding fra Norges Bank, er det nettopp besluttet å sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, til 4,50 prosent.

Lang høykonjunktur

Hovedgrunnen til at renten igjen er satt opp, er at det er flere tegn på at inflasjonen vil ta seg opp, selv om den underliggende prisveksten er nokså stabil, og har ligget mellom 1,00 og 1,50 prosent.

I tillegg tiltar lønnsveksten, og det er utsikter til at høykonjunkturen kan vare ved noe lenger enn tidligere antatt. Sysselsettingen stiger om lag som anslått, og arbeidsledigheten er lavere enn ved forrige høykonjunktur.

Usikker prisvekst

Ifølge Norges Bank er det knapphet på arbeidskraft og enkelte viktige innsatsfaktorer i mange næringer. Midlertidig lav vekst i konsumprisen i år avløses av midlertidig høy vekst neste år. Ser vi bort fra energipriser, anslås prisveksten å tilta mer gradvis, men anslagene er usikre.

Renten ble sist økt i mai. Strategien er at styringsrenten bør ligge i intervallet 4,5-5,5 prosent i perioden frem til neste rapport legges fram 31. oktober, betinget av at den økonomiske utviklingen blir om lag som anslått.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer