Renten skal opp i dag!

Alle venter renteoppgang i dag - er du forberedt?

Publisert
Sist oppdatert

Det går opp

I dag, torsdag 15. mars, avholder hovedstyret i Norges Bank rentemøte. Blant renteekspertene i de store bankene er det en klar forventning om at renten bare går en vei - og det er oppover.

- Vi forventer at renten settes opp til 4,0 prosent, og tror at Norges Bank vil signalisere at vi kan vente oss to renteøkninger til og med juni, det vil si til en rente på 4,50 prosent, sier Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea.

Fokus Bank er enige.

- Vi tror at de øker renten til 4,0 prosent, og legger frem en inflasjonsrapport der rentebanen justeres noe opp i forhold til november, sier sjeføkonom Frank Jullum.

Kostnadsvekst

Hva er bankgrunnen for forventningene deres?

- Først og fremst har vekstimpulsene mot norsk økonomi vært betydelig sterkere enn ventet. Dette har gitt økende grad av ressursknapphet, eksempelvis i arbeidsmarkedet, som gradvis begynner å slå ut i økende kostnader. Denne kostnadsveksten er en kime til høyere inflasjon som Norges Bank må møte med en strammere pengepolitikk, sier Jullum i Fokus Bank.

- Våre prognoser tilsier at Norges Bank vil ha satt opp renten mer i første halvår enn signalisert ved slutten av fjoråret. Årsaken til det, og årsaken til at renten i det hele tatt heves, er den høye veksten i norsk økonomi, det svært stramme arbeidsmarkedet og de tegnene vi ser til at mangelen på arbeidskraft driver opp lønningene. Det vil på sikt gi høyere inflasjon, er meldingen fra Bruce.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer