Renten står stille

Ikke overraskende valgte Norges Bank å holde renten stabil i dag.

Publisert
Sist oppdatert
På tross av beslutningen om å holde renten stabil, er det nok ikke tvil om at sentralbanksjefen og hans stab har hatt litt å diskutere de seneste dagene.


Den norske styringsrenten holdes stabil på 5,25 prosent, et nivå den kom opp på rentemøtet den 13. desember i fjor. Da økte renten, som så mange ganger før, med 0,25 prosentpoeng.

Så mye kan du låne

Vurderte renteøkning

- Prisveksten har tatt seg markert opp de siste månedene. Ulike mål for inflasjonen viser litt forskjellig utvikling, men samlet er den underliggende prisstigningen nær 2,5 prosent. Det er forventninger til økt prisvekst ett til to år frem i tid. Veksten i norsk økonomi er høy, sysselsettingen stiger og lønnsveksten tiltar, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

- Vi har som et alternativ vurdert å øke renten, men en samlet vurdering tilsier at det er riktig å holde renten uendret nå, sier sentralbanksjefen.

Her er det ikke minst utsiktene for verdensøkonomien som har hatt innflytelse. At rentene er på vei ned i USA og flere andre land, og at kronekursen har styrket seg, er blant de faktorene som Gjedrem nevner.

At renten blir stående på stedet hvil, er i overensstemmelse med konklusjonen til en lang rekke eksperter som DinSide har snakket med tidligere denne uken: Rentens vei i dag.

To rentehopp til?

Handelsbanken hadde imidlertid ventet at renten skulle økes med 0,25 prosentpoeng i dag, og at vi etter denne økningen ville ha nådd en rentetopp. Spørsmålet er om de nå tror at det i stedet vil komme en senere renteøkning.

- Jeg kan ikke uttale meg om hva vi tror, det er for tidlig. Men ut fra det vi kan lese om Norges Banks rentebane, så ser det ut som om at det kan komme to renteøkninger til i år. Antakelig én i april, og én igjen i august eller september, sier Shakeb Syed, makroøkonom i Handelsbanken.

Han poengterer at det er Handelsbankens tolkning av det Norges Bank sier, og altså ikke nødvendigvis hva Handelsbanken selv tror vil skje med renten.

- Det ser ut til at sentralbanken har hevet rentebanen for dette året, holder den uendret i 2009, og at de så har senket den for 2010. De tror at inflasjonspresset vil bli større i år enn hittil ventet, og at det altså vil avta igjen i 2010, blant annet fordi de internasjonale markedene da vil ta seg opp, avslutter Syed.

14 ganger opp

Norges Bank har ikke satt renten ned en eneste gang siden 12. mars 2004, altså i en fireårsperiode.

Og hele 14 ganger siden da har renten økt med 0,25 prosentpoeng - noe som samlet sett betyr at vi nå har en styringsrente som er 3,50 prosentpoeng høyere enn i mars 2004. Da var renten bare på 1,75 prosent.

Finn billigste boliglån her

Trekker i to retninger

På tross av beslutningen om å holde renten stabil, er det nok ikke tvil om at sentralbanksjefen og hans stab har hatt litt å diskutere de seneste dagene.

På den ene siden er de utenlandske markedene i vanskeligheter, ikke minst i forhold til krisen i flere internasjonale lånemarkeder. Dessuten er vekstanslagene på vei ned. Dette vil også påvirke norsk økonomi.

På den andre siden går det så det suser i Norge. Arbeidsledigheten er rekordlav, lønnsveksten høy, og på mandag kom det så i tillegg informasjon om at inflasjonen er sterkt på vei oppover. Det er ikke minst matprisene som har økt betydelig, faktisk har man ikke sett en slik matprisøkning fra én måned til en annen siden 1982.

Dagens rentebeslutning viser altså at Norges Bank vurderer at de innenlandske tendensene oppveier de utenlandske - eller omvendt.

Sjekk renteendrings-kalkulatoren

Fremtidsutsikter

I forhold til fremtiden, er det nok likevel ikke umulig at renten skal videre opp. Flere eksperter DinSide har snakket med denne uken, påpeker at det antakelig vil komme en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i 2. kvartal i år.

Statistisk Sentralbyrå går imidlertid mot denne trenden, de mener at rentetoppen allerede er nådd.

Også sentralbanksjefens uttalelse: Det er et alternativ å øke renten, men en samlet vurdering tilsier at det er riktig å holde renten uendret nå, kan tolkes dithen at en senere renteøkning absolutt er mulig, ikke minst ut fra det siste ordet i setningen; .

Hva er boligen din er verdt?

Se også: Dette skjer med renten

Mer om lån og rente:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer