Renten står uendret

Norges Bank tør ikke kutte i renten slik noen spådde før dagens rentemøte.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av styret i Norges Bank har bestemt seg får å holde renten i ro. Foto: Per Ervland
Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av styret i Norges Bank har bestemt seg får å holde renten i ro. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank besluttet i dag å holde styringsrenten uendret på 2,25 prosent.

– Utsiktene for verdensøkonomien er blitt vesentlig svakere i løpet av sommeren. Utviklingen ute og uroen i finansmarkedene påvirker også utsiktene her hjemme. Vi har derfor valgt å holde renten uendret ved dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Norges Bank peker på den tiltakende gjeldskrisen i Europa, svak vekst og lave renter i nabolandene. Utviklingen i norsk økonomi er fortsatt god, men også her hjemme har produksjonen og etterspørselen etter varer og tjenester vært noe svakere enn ventet, og prisveksten har avtatt.

- Renten er lav. Vår analyse fra juni tilsa en gradvis økning i styringsrenten gjennom andre halvår. Uro og usikkerhet ute, lavere prisvekst og dempede utsikter her hjemme, taler for at styringsrenten holdes lav lenger enn vi da så for oss, sier visesentralbanksjefen i dag.

Som forventet

Selv om det har vært spekulert i rentekutt før dagens møte, var det mange økonomer som forventet at Norges Bank ville holde renten uendret i dag.

Også tidligere når det har vært kortsiktige argumenter for et kutt, har Norges Bank valgt å holde renten i ro.

Målet har vært at renten sakte, men sikkert skulle opp mot et mer normalt nivå, men en sterk krone og internasjonal økonomisk uro tvinger sentralbanken til å holde renten nede.

Storbank: - Ingen renteøkning før i mars

DnB NOR fikk rett

Makroøkonom Kjersti Haugland i DnB NOR var blant dem som trodde Norges Bank ville holde renten uendret i dag.

Makroøkonom Kjersti Haugland i DnB NOR spådde uendret styringsrente i dag. Foto: DNB
Makroøkonom Kjersti Haugland i DnB NOR spådde uendret styringsrente i dag. Foto: DNB Vis mer


– Vi tror at renten vil stå urørt, men at de kan komme til å nevne at de har diskutert å sette ned renten. Grunnen til at de nok har vurdert det, er den voldsomme kronestyrking vi fikk i september. Den gjorde inntrykk på sentralbankene, sa Haugland til DinSide tidligere i dag.

Hun viser til hva sentralbanksjef Øystein Olsen uttalte tidligere i høst, nemlig at dersom den norske kronen styrker seg og holder seg sterk lenge, må de bruke de virkemidlene de har tilgjengelig, som i alle hovedsak er styringsrenten.

– Det kan hende han vil plukke opp den tråden igjen i dag, sier Haugland, men hun tror de spesielle innenlandske forholdene har påvirket i motsatt retning.

Mer gjeld gir høyere rente

– Stigende boligpriser og den høye gjeldsveksten i befolkningen bekymrer nok Norges Bank og taler for en høyere rente. Norsk økonomi går bra, og arbeidsledigheten er veldig lav. Slik skiller vi oss veldig fra omverdenen, sier Haugland.

Nye tall viser at vi nordmenn aldri har hatt mer gjeld enn vi har i dag.

Bankrentene kan stige

I urolige tider, slik som nå, kan bankenes utlånsrente bli uforholdsmessig høy i forhold til Norges Banks styringsrente. Dette er fordi bankene er nødt til å følge pengemarkedsrenten.

Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen har bankene manglende langsiktig likviditet, og det koster dem mer å låne pengene de skal låne ut til deg.

Hvis ikke forskjellen mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten blir mindre, kan bankene komme til å sette opp renten til tross for uendret styringsrente i dag.

>>> Beste boliglånsrenter 1 millioner kroner
>>> Beste boliglånsrenter 2 millioner kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer