Renten tar hvilepause

Uro i verdensøkonomien er med å avgjøre at renten ikke settes opp i dag.

Publisert
Sist oppdatert
Den internasjonale børsuroen har ført til stor usikkerhet. Guttorm Schjelderup, NHH


I dag kl 14.00 er det nok en gang tid for rentemøte i Norges Bank. Skal vi tro ekspertene blir renten stående på stedet hvil - i hvert en stund fremover.

Følg med på DinSide i dag kl 14.00 når vi forteller deg hva som skjer med styringsrenten.

Klar spådom

Professor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole (NHH) er klar i sin tale på hva som skjer med styringsrenten i dag.

Guttorm Schjelderup, NHH
Guttorm Schjelderup, NHH Vis mer


- Ingenting! Den internasjonale børsuroen har ført til stor usikkerhet. Derfor kan det være smart å vente med å justere styringsrenten, og se an situasjonen, sier Schjelderup til DinSide.

Les også: Hva skal du gjøre med sparepengene når børsen stuper?

Sjeføkonom i DNB Nor, Øystein Dørum, er også uten tvil.

- Ingen endring. Det er først og fremst fordi det er det som lå i rentebanen som Norges Bank la frem i oktober, og de har levert den ene renteendringen de skulle levere de første månedene, sier Dørum.

Øystein Dørum, DNB Nor
Øystein Dørum, DNB Nor Vis mer


Han sier også at internasjonale faktorer er viktige i rentebeslutningen.

- For å si det forsiktig: Markedet er i ulage, vekstanslaget i internasjonal økonomi er på vei ned, sier han.

Hadde vi bare sett på denne faktoren, kunne vi faktisk fått en rentereduksjon i dag. Dørum forklarer at sterk norsk økonomi, med blant annet tiltagende prisstigning, tilsier at renten ikke vil gå ned.

Harald Martin Andreassen, First Securities
Harald Martin Andreassen, First Securities Vis mer


Sjeføkonom Harald Martin Andreassen i First Securities er enig.

- Innenlandsøkonomien tilsier økt rente, men internasjonale forhold tilsier lavere rente, sier Andreassen, og konkluderer med at derfor vil renten stå stille akkurat nå.

Hva skjer med renten framover?

Men de som håper på at renten på lengre sikt vil holde seg på dagens 5,25 prosent, må belage seg på en liten skuffelse.

Steinar Juel, Nordea
Steinar Juel, Nordea Vis mer


DnB Nor har tildligere anslått at renten vil gå opp 0,25 prosentpoeng ved utgangen av juli, og Dørum sier de holder fast ved denne prognosen, på tross av spådommene om null renteendring i dag.

Nordea ligger i samme bane. Sjeføkonom Steinar Juel sier til Dagens Næringsliv at Norges bank vil heve renten - men ikke før i mars. Da forventer han at styringsrenten settes opp med 0,25 prosentpoeng. Nordea spår et ytterligere rentehopp på 0,25 prosentpoeng i tredje kvartal i år.

Kan renten gå ned?

Kristin Halvorsen
Kristin Halvorsen Vis mer


I går gikk finansminister Kristin Halvorsen ut og sa at krisen på aksjemarkedet i USA vil kunne redusere presset mot den norske lånerenten. Det vil med andre ord si at den spådde renteoppgangen kan bli avlyst.

- Den amerikanske sentralbanken vil kanskje måtte sette ned styringsrenten, og dermed vil presset på renten bli mindre også hos oss, sier finansministeren ifølge NTB.

I går kuttet USAs sentralbank renten med hele 0,75 prosentpoeng til 3,5 prosent.

Harald Magnus Andreassen fra First Securities sier til DinSide at det kraftige kuttet i USA overhode ikke vil ha noen innvirkning på norsk rentekurs. Kuttet i USA skyldes akutte problemer i det amerikanske finansmarkedet, og Andreassen understreker at det ikke kan dras paralleller mellom situasjonen der og den vi opplever i Norge.

Følg med på DinSide i dag kl 14.00 når vi forteller deg hva som skjer med den norske styringsrenten.

AKTUELT:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer