Renten uendret i dag

Ønsker du lavere rente på dine lån må du ta skjeen i egen hånd.

Publisert
Sist oppdatert

I tråd med ekspertenes forventninger, lot Norges Bank renten være i fred denne gangen.

- Inflasjonen har økt det siste halve året, og den underliggende prisstigningen er nå noe over 2,5 prosent, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemdling.

Han peker på tegn til at den økonomiske veksten dempes, som avtagende vekst i husholdningenes konsum, økte energi- og matvarepriser, og at det igangsettes færre bygg enn tidligere i år.

Opp i juni?

Norges Banks strategi, ifølge Pengepolitisk rapport 1/08, er at styringsrenten bør ligge i intervallet 5 – 6 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser.

- Økningen i prisstigningen og utsikter til at inflasjonen kan tilta taler for at styringsrenten settes videre opp. Uroen i finansmarkedene, høye rentepåslag i pengemarkedet og usikkerhet om utviklingen ute gjør likevel at det samlet sett er riktig å holde renten uendret nå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Sliter med lånet


Styringsrenten er nå på 5,50 prosent. Det er hele 3,75 prosentpoeng høyere enn for fire år siden, da renten var nede på rekordlave 1,75 prosent. Siden da har renten økt hele 15 ganger. Men selv om renten står på stedet hvil - for denne gang - er det mange som sliter med økte renteutgifter.

Selv om de fleste bankene har satt opp renten, er det likevel stor forskjell på rentene. Jo strammere din økonomi er, jo mer velkomment vil en rentereduksjon være. Så hvorfor ikke bli din egen banksjef og kutte renten?

Sjekk prislistene våre for lån på 1 million og 2 millioner kroner, for å se hvor mye du kan spare.

Les mer:
Bli din egen sentralbanksjef
Klarer du ikke renten?

Høyere enn eget anslag

Den stiplete linjen viser hvor Norges Bank anser det mest sannsynlig at renten skal være. Kilde: Norges Bank
Den stiplete linjen viser hvor Norges Bank anser det mest sannsynlig at renten skal være. Kilde: Norges Bank Vis mer


Dagens rentenivå er høyere enn Norges Banks egne anslag. Ifølge Norges Banks usikkerhetsvifte (se til høyre) er det mest sannsynlig at renten ligger på 5,44 prosent i juni, 5,63 i september og 5,61 i desember i år. Vi er altså allerede høyere enn det Norges Bank anser som mest sannsynlig for resten av året.

Les også: Er det din feil at renten øker?

Tror på nye kutt

Alle ekspertene DinSide snakket med i forkant av dagens rentemøte trodde renten skulle forbli uendret i dag.

I forkant av rentemøtet sa sjeføkonom i DnB NOR, Øystein Dørum, til DinSide at han trodde den store rentetoppen var nådd. Han utelukket ikke en ny renteøkning i juni, men indikerte at det nok kommer kutt mot slutten av året:

- Vi tror første rentekutt kommer allerede før jul i år, og at renten kommer til å være nede på 5 prosent igjen innen ett år.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer