For få dager siden skrev Dinside om rekordlave fastrenter på boliglån. Nå kan du nemlig binde boliglånsrenta til 1,45 prosent for de neste tre årene.
Dersom du trenger forutsigbarheten og «forsikringen» fastrente representerer, bør du absolutt vurdere å låse renta.
Det er imidlertid noen renter du bør vente med å eventuelt binde, nærmere bestemt til etter 1. juli 2020, og én av bankene tilbyr heller ikke fastrente.

Fastrente på 1,45 prosent: Lønner det seg?
Tre spesielle renter
Rentene hos Lånekassen, Husbanken og Statens Pensjonskasse (SPK) fastsettes på en annen måte enn vanlige renter. Dette betyr, blant annet, at det blir et tidsetterslep hos disse statsbankene, som ikke er så gunstig når rentenivået ellers stuper, slik som nå, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.
Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at felles for disse tre bankene er at prisene deres fastsettes på en veldig regelbundet måte, som fører til en tidsforskyvning i hvor raskt de vil reflektere hva andre banker gjør med sine priser.
- Utlånsrentene deres fastsettes med utgangspunkt i basisrentene, som fastsettes av Finanstilsynet. Basisrentene fastsettes i sin tur på bakgrunn av bankenes innmeldte renter til Finansportalen, sier Realfsen til Dinside.
Reglene for hvordan basisrenta fastsettes finnes i forsikrift til skatteloven.

Lånene som ikke rikkes av rentekuttene
Ikke noe forhandlingsrom
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 påpeker at det ikke er rom for forhandlinger eller pruting på renta hos statsbankene.
- Rentene fastsettes etter regler og bestemmelser gitt i retningslinjer eller forskrifter av myndighetene, så det er bare å glemme pruting på renta, sier Gundersen til Dinside.
- Til gjengjeld vet du at betingelsene over tid er gode, og at du i enkelte av disse bankene har sosiale ordninger som et ekstra økonomisk sikkerhetsnett, legger han til.
I det følgende gjennomgår vi rentesettelsen hos de tre statsbankene, samt når du eventuelt bør binde renta, såfremt det er mulig.

- Ikke godta høyere rente enn dette
Studielån i Lånekassen
Siviløkonom Kvadsheim bruker først Lånekassen som et eksempel:
For fastrente er observasjonsperioden én måned, med et opphold på én måned før virkedato. Den faste renta fra 1. juli vil dermed være basert på observasjoner i mai.
Det betyr videre at fastrentene som tilbys fra 1. juli, vil være langt lavere enn de som ble tilbudt fra 1. mai.
Observasjonsperioden for sist satte fastrente hos Lånekassen var mars, altså før de største rentekuttene kom.

- Lån maks, ikke stress
Boliglån hos Husbanken
Har du lån via Husbanken, kan du søke om fastrente hver måned, ikke bare annenhver måned, som hos Lånekassen.
Skal du binde Husbanken-renta fra og med 1. juni, som er neste mulighet, må du søke innen 24. mai, men det bør du nok ikke, ifølge Kvadsheim. Hvis du ønsker fastrente, bør du heller vente til neste tilbud 1. juli.
Vi er midt i observasjonsperioden til Husbanken nå, og vet derfor ikke hvordan juli-tilbudet blir ennå, men det vil antakelig bli bedre enn tilbudet per i dag. Årsaken er at tilbudet beregnes ut fra fastrenter for boliglån i mai, som ligger på et noe lavere nivå enn måneden før, forklarer siviløkonomen.
Fast eller flytende rente?
- Flytende rente har historisk sett vært billigere enn fastrente i lengden.
- Ekspertene er stort sett samstemte når det gjelder anbefalinger om å binde renta eller ei: Fastrente er alltid forutsigbart, men også mindre fleksibelt.
- Fastrente kan være gunstig, men ekspertene anbefaler at du kun velger dette dersom du har behov for eller ønsker forutsigbarhet. Det lønner seg sjelden å binde renta med bakgrunn i spekulasjon, ifølge dem.
- Fallgruvene knyttet til fastrente er også de samme nå som ellers: Låneavtalen kan som hovedregel ikke endres i avtaleperioden. Hvis du bryter avtalen før bindingstida går ut, kan du måtte betale overkurs om banken taper penger på deg, eller du kan få underkurs (rentegevinst) hvis banken tjener på at du bryter avtalen.
Kilde: Dinside
Ikke fastrente hos Statens Pensjonskasse
I motsetning til Husbanken og Lånekassen, tilbyr ikke SPK fastrente.

Alle kan få «super-rente», ikke bare medlemmer
Har du lån i SPK, følger den også normrenta, som Skatteetaten er ansvarlig for utregninga av.
Fra gjennomsnittet av de fem beste tilbudene hos Finansportalen, gjøres det et fradrag på 0,15 prosentpoeng, slik at normrenta ikke skal ligge nevneverdig over de aller beste lånetilbudene i markedet, opplyser SPK.
