Fastrente

Rentene som «henger etter»

Økonomiekspertene oppfordrer deg til å vente til 1. juli før du eventuelt velger fastrente på noen lån. Les hvorfor i saken under.

BINDE RENTA: Forbrukerøkonomene svarte på lesernes spørsmål om økonomien under coronakrisen. Video: Dagbladet TV. 24. april 2020 Vis mer
Publisert

For få dager siden skrev Dinside om rekordlave fastrenter på boliglån. Nå kan du nemlig binde boliglånsrenta til 1,45 prosent for de neste tre årene.

Dersom du trenger forutsigbarheten og «forsikringen» fastrente representerer, bør du absolutt vurdere å låse renta.

Det er imidlertid noen renter du bør vente med å eventuelt binde, nærmere bestemt til etter 1. juli 2020, og én av bankene tilbyr heller ikke fastrente.

Tre spesielle renter

Rentene hos Lånekassen, Husbanken og Statens Pensjonskasse (SPK) fastsettes på en annen måte enn vanlige renter. Dette betyr, blant annet, at det blir et tidsetterslep hos disse statsbankene, som ikke er så gunstig når rentenivået ellers stuper, slik som nå, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at felles for disse tre bankene er at prisene deres fastsettes på en veldig regelbundet måte, som fører til en tidsforskyvning i hvor raskt de vil reflektere hva andre banker gjør med sine priser.

- Utlånsrentene deres fastsettes med utgangspunkt i basisrentene, som fastsettes av Finanstilsynet. Basisrentene fastsettes i sin tur på bakgrunn av bankenes innmeldte renter til Finansportalen, sier Realfsen til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer