- Rentenivået er helt normalt

Men husker du hvordan det stod til i 1988?

Husker du bedre enn gullfisken? Foto: colourbox.com
Husker du bedre enn gullfisken? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du synes renten er høy? Den er høyere enn den var i 2005. Mange prosentpoeng høyere. Men hvordan er den egentlig i et historisk perspektiv? Etter flere år med lav rente er det lett å bli godt vant.

Bankene tvinges til å sette opp rentene

– Styringsrenten kom opp på det vi mener er et normalt nivå i 2007, sa Gjedrem i en tale ved Handelshøyskolen BI i Oslo for kort tid siden.

I løpet av 2007 gikk renten opp sju ganger, fra 3,75 til 5,25 prosent. I dag er Norges Banks styringsrente på 5,75 prosent, og sentralbanken har varslet at det kan komme nye renteøkninger i løpet av høsten.

Rente på 15 prosent

Det ligger i rentens natur at den går opp og ned. For eksempel svingte Norges Banks renter fra 12 prosent i 1992 til 3,5 prosent i 1997. I 1988 var åttitallets glansdager talte, og renter over 15-tallet var ikke uvanlig. En typisk boliglånsrente var oppe i 14-15 prosent på begynnelsen av 1990-tallet og nede på 5 prosent på det laveste i 1997.

Som låntaker kan du i dag langt på vei gardere deg mot svigninger i renten. Markedene for fastrentelån har blitt godt utviklet, og du kan binde boliglånsrenten i 3-5-årsperioder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer