Rentens vei i dag

Selv om inflasjonen har steget markant, tror majoriteten av ekspertene at sentralbanksjefen vil la oss gå fri i dag.

Publisert
Sist oppdatert
...det styrker imidlertid vår tro på at det kommer en ny renteøkning på 0,25 prosentpoeng i 2. kvartal.Øystein Dørum, DnBNOR.


I forkant av rentemøtet i Norges Bank klokken 14 i dag, er spenningen ekstra stor. Mandag ble kjent at inflasjonen i Norge er sterkt på vei oppover., noe som også kan bety at renten påvirkes.

Følg med på DinSide - vi publiserer rentebeslutningen presis kl. 14:00

Så mye kan du låne

Rentetopp nådd?

- I våre prognoser fra 21. februar ventet vi en uendret rente fra Norges Bank på rentemøtet. Bakgrunnen for dette er at det er blitt tydelig at internasjonal økonomi er i nedgang, og at den norske kronen er sterk. Dette har konsekvenser for norsk økonomi, sier forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB), Roger Bjørnstad.

Dere venter ikke at de nye inflasjonstallene vil påvirke renten i oppadgående retning?

- Vi hadde i forveien lagt til grunn at inflasjonen ville gå opp akkurat slik den gjorde i februar, og er derfor ikke overrasket, sier Bjørnstad.

Han påpeker på den andre siden at SSB tror at rentetoppen allerede er nådd.

- Vi har lagt til grunn en uendret styringsrente frem til årsskiftet 2008/2009. Deretter vil renten gradvis settes ned, og i løpet av høsten 2009 vil den være nede i 4,5 prosent, avslutter forskeren.

Finn billigste boliglån

Tror på økt rente

- Vi heller mot at renten settes opp med 0,25 prosentpoeng, men er ikke helt sikre. Den siste uken har det skjedd tre ting som gjør at vi tror på renteoppgang, sier makroøkonom i Handelsbanken, Shakeb Syed, og legger til:

- For det første var det en betraktelig økning i de inflasjonsforventningene som ble publisert i siste uke. For det andre viste mandagens inflasjonstall til Statistisk sentralbyrå at det ikke bare er matprisene som har økt, men også at den importerte inflasjonen har begynt å øke. Nå ser vi eksempelvis effekten av at lav inflasjon fra Kina er betydelig mindre. Det er et viktig signal, som viser at vi kommer til å få høyere inflasjon over lang tid.

Renteendring

Hva skjer på rentemøtet i dag (Avsluttet)
Styringsrenten holdes stabil(47%) 307
Styringsrenten går opp(37%) 242
Styringsrenten går ned(10%) 66
Vet ikke(6%) 40
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dette er ifølge Syed de to viktigste grunnene til at Handelsbanken endret rentesyn fra å være 60 prosent sikre på at renten ville være uendret etter dagens rentemøte, til å tro at renten skal opp. Videre nevner makroøkonomen et tredje punkt:

- I forrige uke kom det i tillegg arbeidsmarkedstall fra NAV som viste at vi enda engang slår topprekorden i ledige stillinger. Det er et signal om at det fremdeles er et stort press på arbeidsmarkedet.

Sett fra Shakeb Syeds synspunkt er det nå 65 prosent sjanse for at renten økes, og 35 prosent sjanse for at den holdes stabil.

- Men dette blir den siste renteøkningen, og etter det tror vi at renten blir kuttet én gang i høst, og én gang i begynnelsen av 2009, slik at styringsrenten om 12 måneder er 5,00 prosent, avslutter han.

Handelsbanken får blant annet støtte av en av de største bankene i Danmark, Jyske Bank. Ifølge deres prognoser, skal nemlig norsk styringsrente opp 0,25 prosentpoeng.

Økning i 2. kvartal

Hvor lander kronen i dag? Bilde: Per Ervland.
Hvor lander kronen i dag? Bilde: Per Ervland. Vis mer


Tidligere denne uken spurte vi ytterligere to renteeksperter, om de trodde at inflasjonsøkningen, spesielt i forhold til matvareprisene, ville ha betydning for avgjørelsen til Norges Bank.

- Det er klart mer usikkert i forhold til rentemøtet torsdag, og Norges Bank har helt sikkert mulighet til å skifte mening og sette opp renten på grunnlag av dette. Vi heller imidlertid mot at renten kommer til å holde seg stabil nå i mars, og at sentralbanksjefen heller kommer til å si at det vil bli renteøkning i 2. kvartal om inflasjonen fremdeles ligger over to prosent i mars og april, sa Erik Bruce, sjeføkonom i Nordea.

Samme melding fikk vi fra sjeføkonomene i DnBNOR.

- Inflasjonstallene var høyere enn vi ventet. Vi hadde regnet med en inflasjon på 1,9 prosent, og den ble altså 2,2 prosent. Det var i forhold til økningen i matvareprisene at vi bommet. Men dette endrer likevel ikke på vår syn på hva vi tror at Norges Bank gjør på torsdag. Det styrker imidlertid vår tro på at det kommer en ny renteøkning på 0,25 prosentpoeng i 2. kvartal, sa Øystein Dørum, sjeføkonom i DnBNOR.

Kanskje to renteøkninger

Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank, tror at renten vil forbli på 5,25 prosent.

- Vi tror ikke Norges Bank øker renten, men vil ikke utelukke det, sier Jullum, og legger til:

- Vi tror i det minste at de vil si at de har vurdert å øke renten. Dette skyldes at veksten i norsk økonomi har vært sterkere enn ventet, og arbeidsmarkedet strammes ytterligere til i en situasjon der inflasjonen er på vei oppover. Argumentene som taler mot å øke renten er den tiltagende kredittkrisen globalt, og den kraftige økningen i pengemarkedsrentene i det siste. Dersom bankene velter den økningen over på sine kunder i større grad, reduseres behovet for at Norges Bank rører styringsrenten, sier han.

Fokus Bank tror imidlertid ikke at vi har nådd rentetoppen.

- Vi tror at vi får en ny renteøkning på møtet i april. Dersom presset i pengemarkedesrentene avtar raskere enn vi venter, kan det tenkes at vi får ytterligere en økning i 3. kvartal, avslutter sjeføkonomen.

Sjekk renteendrings-kalkulatoren

Er du renteekspert? Hva tror du skjer med renten i ettermiddag, og hvorfor? Si din mening i debatten under.

Mer om rente og lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer