Renterekord!

Nå har vi tidenes laveste styringsrente.

Norges Banks hovedstyre. Fra venstre: Liselott Kilaas, Vivi Lassen, Asbjørn Rødseth, Svein Gjedrem, Jan F. Qvigstad, Øystein Thøgersen og  Brit K. Rugland Foto: Sturlason
Norges Banks hovedstyre. Fra venstre: Liselott Kilaas, Vivi Lassen, Asbjørn Rødseth, Svein Gjedrem, Jan F. Qvigstad, Øystein Thøgersen og Brit K. Rugland Foto: Sturlason Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank setter i dag ned styringsrenta med 0,50 prosentpoeng. Den nye styringsrenta er nå 1,50 prosent.

- Ny informasjon bekrefter at verdensøkonomien er inne i den dypeste lavkonjunkturen i etterkrigstiden. Om noe har utviklingen vært svakere enn ventet, men det er også enkelte tegn til lysning. For å dempe utslagene i norsk økonomi er det riktig å sette styringsrenten videre ned, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Den dype lavkonjunkturen ute rammer norsk økonomi. Siden forrige rentemøte i mars har utviklingen vært om lag som ventet. Nedgangen i produksjonen fortsetter, og arbeidsledigheten stiger. Prisveksten avtar. Lavere prisstigning ute og lavere kapasitetsutnytting i norsk økonomi vil bidra til å dempe prisveksten ytterligere fremover, melder Norges Bank.

- Vi setter renten lavt for å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen kommer for langt ned, sier Gjedrem.

Disse bankene setter ned NÅ

Lavest noensinne

Dette er den laveste styringsrenta vi noensinne har hatt i Norge. Sist styringsrenta var på 1-tallet, var i perioden mars 2004 til mai 2005 da den lå på 1,75 prosent.

Dermed har Norges Bank gjort som varslet ved forrige rentemøte. De fleste av landets makroøkonomer trodde også at Norges Bank ville kutter enta med ytterligere 0,50 prosent i dag.

Derfor vil du ikke ha SÅ lav rente

Boligrente på 2 prosent

Rentekuttet fra Norges Bank betyr at vi kan ha rekordlave boliglånsrenter i vente.

- Jeg tror vi kan komme ned på 2,25 prosent, kanskje 2,0 prosent, sier Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea, til DinSide.

Pengemarkedet fungerer bedre enn for noen måneder siden, og forskjellen mellom styringsrenta og pengemarkedsrentene har falt i Norge og i andre land. Dette betyr at bankene ikke kan gjøre like stort påslag på boliglånsrentene de tilbyr deg.

Boligprisene stiger - sjekk hvor mye

- Ville ha holdt igjen

Ikke alle mente at det var tid for et så stort rentekutt i dag. At boligprisene nå er på vei opp igjen, kan være første tegn på at markedet vil løpe løpsk dersom rentenivået holdes på det unormalt lave nivået det ligger på i dag. Norges Eiendomsmeglerforbund er blant dem som gjerne skulle gjerne sett at renta settes opp igjen.

- Renten bør snart settes opp!

Flere makroøkonomer ville også holdt igjen mer enn sentralbanken i dag.

- Hvis jeg var sentralbanksjef, ville jeg holdt renten uendret på møtet på onsdag. Grunnen er at rentekuttene siden i fjor høst har hatt en betydelig positiv effekt på boligmarkedet og kredittmarkedene. Husholdningenes gjeld har steget noe raskere igjen de siste månedene, og boligprisene har steget friskt siden nyttår. Jeg er derfor usikker på om det er behov for å stimulere husholdingenes etterspørsel ytterligere, noe som burde tale for å holde renten uendret på dette møtet, sa markoøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide i går.

Se også: Nå kan ikke svenskene gjøre mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer