Renterøverne

Pass på banken din. Det er nemlig ikke alle som får bli med på rentekuttene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

" Renten senkes med INNTIL 0,5 prosentpoeng."

Rentekryptisk

Det er denne kryptiske meldingen norske bankkunder får på bankenes nettsider i disse dager. Men det betyr vel også at "noen" ikke får med seg hele Norges Banks rentekutt på 0,5 prosentpoeng?

Kanskje du ikke får alle pengene selv?
Kanskje du ikke får alle pengene selv? Vis mer

Og at heller ikke alle har fått senket renten med 1,5 prosentpoeng som er det kuttet Norges Bank har foretatt siden desember i fjor?


Vi tok derfor en ringerunde til en rekke av de store norske bankene for å sjekke hvordan de har valgt å pleie kundeforholdene sine.

Kun 60 prosent hos DnB

Noen av kundene i DnB har for eksempel bare fått kuttet renten med 0,9 prosentpoeng siden desember. Det er bare 60 prosent av hele kuttet som burde vært på 1,5 prosentpoeng.

Lurer de deg?

Har du fått 1,5 prosentpoengs
rentekutt? (siden desember) (Avsluttet)
Nei(60%) 337
Ja(21%) 117
Har ikke sjekket det ennå(20%) 111
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.- Vår viktigste prioritet er at boliglånskundene får hele rentenedgangen. På for eksempel bil- og forbrukslån og lån ut over 100 prosents sikkerhet har vi valgt å redusere renten med 0,3 prosentpoeng hver gang, altså med 0,9 prosentpoeng totalt, sier informasjonssjef i DnB, Tore Dyrdahl.

DnBs argumentasjon er at de "priser risiko". Altså at produktene som utgjør den største risikoen for dem, ikke får hele rentenedgangen.

Det er interessant sett i lyset av at slike produkter også i forveien er mye høyere priset enn for eksempel vanlige boliglån.

Enkelte kunder i DnB har også fått redusert lånerenten med 1,60 prosentpoeng. Det er altså 0,1 prosentpoeng mer enn hva de i teorien kunne forvente.

Klikk her for å se hvor mye mindre enn 1,5 prosentpoeng norske bankkunder har fått i en rekke av de store bankene

Individuelt

Nordea beholder også deler av gevinsten selv.

- Vi senker renten med inntil 1,5 prosentpoeng, sier informasjonssjef i Nordea, Tore Westhrin.

Han ønsker ikke å spesifisere hvor lite enkelte kunder kan risikere å få satt ned renten.

- Det skjer en individuell prissetting, blant annet i forhold til hvilken sikkerhet kunden kan stille, sier han.

Si fra

Kundene i Gjensidige Nor har ifølge informasjonsleder Ole Gilbo fått inntil 1,55 prosentpoengs rentenedsettelse siden desember i fjor. Likevel er det en del kunder som bare har fått 1,2 prosentpoeng.

- Det er de kundene som har lån under 500.000 kroner, de som ikke er totalkunder og de som har forbrukslån. Billån har vi ikke oversikt over akkurat nå, sier Gilbo.

Han oppfordrer kunder som tror det kan være noe galt med rentenedsettelsen om å ta kontakt med banken.

Kommer til påske

Ikke nok med at ikke alle får full uttelling for rentekuttene til Norges Bank. Bankene venter også gjerne en god stund før rentekuttet slår inn.

Her kan du se når rentene senkes for nye og etablerte kunder i de ulike bankene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer