Negative renter

Rentescenario: Betale for å ha sparepenger i banken

Innskuddsrentene i norske banker nærmer seg null, og ser vi sørover må danske bankkunder nå betale banken for å ha penger stående på sparekonto. Er dette noe som kan ramme oss også?

NULLRENTE: Norges Bank lar styringsrenta stå på rekordlave null prosent, både i september (se video) og november. De skisserer at renta forblir på dette nivået de neste to årene. Video: NTB. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Under rentemøtet i november lot Norges Bank styringsrenta fortsette å være på sine historisk lave null prosent, og der blir den sannsynligvis værende de neste par årene.

Konsekvensene av den rekordlave styringsrenta har vært svært lave boliglånsrenter, til lånekundenes glede, men samtidig har innskuddsrentene også vært veldig lave.

Du får rett og slett lite igjen for å ha penger stående på sparekonto i disse dager.

Nullrente kan gi negativ sparerente

Tidligere har Dinside skrevet om negative renter, som ikke er et like utopisk rentescenario som det var for ett år siden. Flere land i Europa har nemlig renter under null, og det vil si følgende:

- Negative renter betyr at du får igjen penger dersom du har lån, og at du må betale penger dersom du har penger stående på konto, forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.

Med dette i bakhodet, er det litt urovekkende når siviløkonom Hallgeir Kvadsheim skriver dette på Pengeverkstedet.no samme dag som sentralbanken setter november-renta:

Blir styringsrentene liggende på null i flere år fremover, kan også norske banker se seg nødt til å ta betalt fra innskuddskundene - sannsynligvis først fra bedriftskunder, deretter privatkunder med litt høyere innskudd. Men ingen ønsker å være første bank ut, ifølge Kvadsheim.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer