Negative renter

Rentescenario snur alt på hodet

Hva om bankene betalte deg for å låne penger? Det er faktisk ikke et helt urealistisk scenario i disse coronavirus-tider.

BETALT BOLIGLÅN: Høye boliglån kan både skremme og hindre mange fra å komme seg inn på boligmarkedet. I noen land er det negative renter, som betyr at banken betaler låntakere for å låne penger av dem, men det kan ha negative følger for andre bankprodukter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BETALT BOLIGLÅN: Høye boliglån kan både skremme og hindre mange fra å komme seg inn på boligmarkedet. I noen land er det negative renter, som betyr at banken betaler låntakere for å låne penger av dem, men det kan ha negative følger for andre bankprodukter. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Saken er sist oppdatert 20. mars 2020

Coronaviruset har skapt enorme ringvirkninger i norsk og internasjonal økonomi.

Nå har styringsrenta blitt satt ned igjen, bare ei drøy uke etter forrige gang, slik at den bare er på 0,25 prosent. Norges Bank utelukker ikke ytterligere rentekutt, så det er ikke lenge til vi er på minussiden.

Flere land i Europa opplever allerede at rentenivået er negativt, skriver Finans Norge. Rentenivået her til lands er også svært lavt, og enkelte spekulerer i om vi kan oppleve å få negative renter.

- Negative renter betyr at du får igjen penger dersom du har lån, og at du må betale penger dersom du har penger stående på konto, forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank til Dinside.no.

Normalt er det slik at du som låntaker må betale rente til långiver (banken), mens hvis du setter penger på sparekonto, er du i realiteten en långiver overfor banken, og da kan du normalt forvente å få rente på innskuddet. Med negative renter snus altså denne sammenhengen på hodet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer