Reparerer du en iPhone, risikerer du å bli Windows-bruker

Du har krav på å låne en mobiltelefon. Men den trenger ikke være lik.

LUMIA MOT IPHONE: Da Harald Nipen skulle reparere iPhone-en sin (ikke den på bildet), fikk han låne Windows-telefonen Nokia Lumia 520. I de omlag tre ukene han brukte telefonen fikk han dermed ikke brukt en rekke Apple-produkter og -tjenester slik han pleide, men ifølge FTU er dette lovlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LUMIA MOT IPHONE: Da Harald Nipen skulle reparere iPhone-en sin (ikke den på bildet), fikk han låne Windows-telefonen Nokia Lumia 520. I de omlag tre ukene han brukte telefonen fikk han dermed ikke brukt en rekke Apple-produkter og -tjenester slik han pleide, men ifølge FTU er dette lovlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Loven sier at du har krav på å låne et tilsvarende produkt når en reklamasjonssak tar over én uke.

For eksempel har du krav på å låne en mobiltelefon om du skal få mobilen din reparert gjennom reklamasjonsretten, altså på grunn av en feil du ikke selv har skylda for. Denne utlånsmobilen kalles da en lånegjenstand.

Men har du krav på å låne for eksempel en iPhone, om mobilen du reparerer er en iPhone?

- Nei! slår Forbrukertvistutvalget nå fast, som i stor grad bestemmer hva du som forbruker har krav på her til lands.

LES OGSÅ: Eplehuset nektet å gi ut lånegjenstander, kan bryte loven

MISFORNØYD: Apple-bruker Harald Nipen måtte bruke en Windows-telefon, og som direkte resultat var det mange produkter og tjenester han ikke fikk brukt mens iPhone-en hans var til reparasjon. Foto: PRIVAT
MISFORNØYD: Apple-bruker Harald Nipen måtte bruke en Windows-telefon, og som direkte resultat var det mange produkter og tjenester han ikke fikk brukt mens iPhone-en hans var til reparasjon. Foto: PRIVAT Vis mer


Fikk ikke låne iPhone

I 2015 kjøpte Harald Nipen en iPhone 5S fra CDON.com. Ni måneder senere sluttet høyttaleren å fungere, og CDON gikk med på at dette var en reklamasjonssak han skulle få dekket gratis.

Nipen ba, i tråd med forbrukerkjøpsloven, om en lånegjenstand. Og det skulle han få, men ikke en iPhone: CDON sendte han en Nokia Lumia 520. En Windows-mobil som ved lansering i 2013 kostet 1.300 kroner.

- Men i dag er ikke en mobiltelefon bare en telefon. Kjøper du en iPhone kjøper du deg inn i en infrastruktur, hvor alt henger sammen. Den fungerer sammen med Mac-en, man har masse apper som bare fungerer på iPhone, man har iCloud, Apple Watch, Apple TV – masse ting, sier Nipen til Dinside.

En Windows-telefon betød derfor å bli avskåret fra å bruke en rekke Apple-tjenester og andre Apple-produkter, både privat og i jobbsammenheng, i omlag tre uker.

Og derfor mente han at CDON brøt forbrukerkjøpsloven, som sier at reklamasjonssaken skal skje «uten vesentlig ulempe for forbrukeren».

IKKE TIL SALGS: CDON.com selger ikke lenger Nokia Lumia 520. Men de gir den gjerne bort som lånetelefon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE TIL SALGS: CDON.com selger ikke lenger Nokia Lumia 520. Men de gir den gjerne bort som lånetelefon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


«Samme basisfunksjoner»

Saken ble klaget inn til Forbrukerrådet, som langt på vei var enig med Nipen, og saken gikk videre til Forbrukertvistutvalget (FTU) som kan gi endelige «dommer» i slike konflikter. Men der fikk han ingen hjelp.

«Lånegjenstanden skal gi kjøperen rimelig bruksnytte, men det kan ikke kreves at den er kvalitetsmessig identisk med kjøpsgjenstanden» skriver FTU i vedtaket sitt.

De vedgår at mobiler i dag brukes til langt mer enn mobiler for bare få år siden, men samtidig:

«Lånetelefonen klageren fikk disponere kunne benyttes til å ringe med, sende SMS samt være på internett, og tilfredsstilte etter utvalgets oppfatning således de viktigste behovene til klageren.»

At CDON ikke hadde noen iPhone å låne ut, noe de hevdet, synes de er et godt nok argument for å låne iPhone-brukeren en Windows-telefon. «...når det fantes andre lånetelefoner med de samme basisfunksjonene», som utvalget skriver.

Ringe, SMS, surfe

Debatten om hvor gode lånegjenstander må være er gammel. Tidligere var det ikke uvanlig å få «dumme» telefoner når man hadde smarttelefonen på reparasjon, noe som nå neppe ville vært lov i dag.

Forbrukerrådet mener Apple-brukere bør få låne iPhone

 • I et brev til CDON i forkant av FTU-behandlingen, skriver Forbrukerrådet at de langt på vei er enig med Nipen.
 • «En forbruker som leverer inn en iPhone med operativsystemet iOS, vil etter Forbrukerrådets syn i mange tilfeller ha krav på en mobil med iOS-operativsystem som erstatningsgjenstand» skriver rådet.
 • «Dette vil være en konkret vurdering i det enkelte tilfelle, avhengig av forbrukerens normale bruk og behov. I dag er det ikke tilstrekkelig at erstatningstelefonen kan ringes med, sende SMS og være på internett. En lånetelefon skal fylle tilnærmet det samme formål som kjøpsgjenstanden, selv om man ikke kan kreve at den på alle måter er identisk.»
 • Dette skrives i lys av alt Nipen ikke fikk brukt som direkte følge av å ikke få en iPhone til utlån.

 • Avgjørelsen fra FTU er derfor interessant, da den setter lista for nøyaktig hvor god en lånetelefon må være i våre dager: Den må altså kunne brukes til å ringe, sende meldinger og surfe nettet. Ikke noe mer.

  - Jeg ser dette som en fundemental feil avgjørelse fra FTU, sier Nipen, som ville ha kjøpet hevet etter episoden.

  - De forstår rett og slett ikke teknologien vi har i dag, når de går enstemmig mot dette, og sier at «en telefon i dag er til å ringe med».

  «Ambisjon om lik mobil»

  Forbrukertvistutvalget kommenterer ikke vedtakene sine. Men det gjør CDON.

  - I dette tilfellet hadde vi dessverre ingen iPhone tilgjengelig for utlån, skriver kommunikasjonssjef Erik Löfgren i Qliro Group, som driver CDON, til Dinside.

  At ikke Apple-produkter fungerer med Windows-telefoner er så sin sak. Men Windows-telefoner er også kjent for et begrenset utvalg av apper – for eksempel ingen Snapchat. Nokia Lumia 520 er dessuten en gammel billigtelefon.

  - Hvor lik synes dere en utlånstelefon må være den som blir reparert?

  - Vi har alltid som ambisjon å låne ut en så funksjonsmessig lik telefon som mulig til kunden. Finnes det ingen slik modell, så får kunden ofte muligheten til å velge mellom to, tre andre enheter, skriver Löfgren.

  LES OGSÅ:
  Måtte leve uten kjøleskap i to uker, og får erstattet det økte matbudsjettet
  Fikk ikke låne Mac og iPhone fra Eplehuset
  Dette kan du kreve av butikken
  – Jeg hadde ikke forventet meg en Macbook Pro til 20.000 kroner, men jeg forventet en maskin som kunne kjøre de programmene jeg hadde behov for

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer