Reparerer du en iPhone, risikerer du å bli Windows-bruker

Du har krav på å låne en mobiltelefon. Men den trenger ikke være lik.

LUMIA MOT IPHONE: Da Harald Nipen skulle reparere iPhone-en sin (ikke den på bildet), fikk han låne Windows-telefonen Nokia Lumia 520. I de omlag tre ukene han brukte telefonen fikk han dermed ikke brukt en rekke Apple-produkter og -tjenester slik han pleide, men ifølge FTU er dette lovlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LUMIA MOT IPHONE: Da Harald Nipen skulle reparere iPhone-en sin (ikke den på bildet), fikk han låne Windows-telefonen Nokia Lumia 520. I de omlag tre ukene han brukte telefonen fikk han dermed ikke brukt en rekke Apple-produkter og -tjenester slik han pleide, men ifølge FTU er dette lovlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Loven sier at du har krav på å låne et tilsvarende produkt når en reklamasjonssak tar over én uke.

For eksempel har du krav på å låne en mobiltelefon om du skal få mobilen din reparert gjennom reklamasjonsretten, altså på grunn av en feil du ikke selv har skylda for. Denne utlånsmobilen kalles da en lånegjenstand.

Men har du krav på å låne for eksempel en iPhone, om mobilen du reparerer er en iPhone?

- Nei! slår Forbrukertvistutvalget nå fast, som i stor grad bestemmer hva du som forbruker har krav på her til lands.

LES OGSÅ: Eplehuset nektet å gi ut lånegjenstander, kan bryte loven

Fikk ikke låne iPhone

I 2015 kjøpte Harald Nipen en iPhone 5S fra CDON.com. Ni måneder senere sluttet høyttaleren å fungere, og CDON gikk med på at dette var en reklamasjonssak han skulle få dekket gratis.

Nipen ba, i tråd med forbrukerkjøpsloven, om en lånegjenstand. Og det skulle han få, men ikke en iPhone: CDON sendte han en Nokia Lumia 520. En Windows-mobil som ved lansering i 2013 kostet 1.300 kroner.

- Men i dag er ikke en mobiltelefon bare en telefon. Kjøper du en iPhone kjøper du deg inn i en infrastruktur, hvor alt henger sammen. Den fungerer sammen med Mac-en, man har masse apper som bare fungerer på iPhone, man har iCloud, Apple Watch, Apple TV – masse ting, sier Nipen til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer