Kan du overføre ferie til neste år?

Restferien din kan ryke

Fremdeles feriedager til gode? De kan overføres til neste år - om ikke arbeidsgiver krever at du avvikler dem.

RYK OG REIS FOR FERIE SEINERE? Hovedregelen er at arbeidsgiver skal sørge for at du tar ut ferien din i løpet av ferieåret - og du kan pålegges å ta ut restferien før årsslutt. I så fall er det ryk og reis for ferieoverføring til neste år. Og skaff deg for all del sykemelding om du blir syk i ferien: Da kan du kreve ny ferie seinere. Men har du ikke sykemelding, er det ryk og reis også for det. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RYK OG REIS FOR FERIE SEINERE? Hovedregelen er at arbeidsgiver skal sørge for at du tar ut ferien din i løpet av ferieåret - og du kan pålegges å ta ut restferien før årsslutt. I så fall er det ryk og reis for ferieoverføring til neste år. Og skaff deg for all del sykemelding om du blir syk i ferien: Da kan du kreve ny ferie seinere. Men har du ikke sykemelding, er det ryk og reis også for det. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Med coronapandemi og reiserestriksjoner har 2020 vært alt annet enn et normalt ferieår for mange av oss, og flere har ikke avviklet ferie som planlagt.

Er du blant dem som allerede håper på et mer normalt ferieår i 2021, kan det være fristende å ha litt ekstra ferie å gå på - kanskje spesielt fordi ferieåret 2021 blir ganske begredelig med tanke på ekstra fridager.

Du kan overføre feriedager til neste år, men det er også slik at arbeidsgiver kan pålegge deg å ta ut ferien din i løpet av året.

I så fall ryker en eventuell plan om å overføre restferie til neste år.

Og om så er tilfelle, er det jo «bra» at jula 2020 er temmelig «dårlig» med tanke på helligdagene:

Julaften er på en torsdag - og 2. juledag er dermed på en lørdag i år, så du «mister» en gratis fridag i jula.

Ønsker du deg langfri til jul, må du ha tre eller fire feriedager for uttak i romjula, avhengig av hvorvidt du har vanlig arbeidsdag på nyttårsaften eller ikke.

Har du ekstra fri julaften og nyttårsaften, kan du imidlertid kose deg med elleve dager sammenhengende fri, kun med tre feriedager i romjula.

Må du ta halve feriedager julaften og nyttårsaften, må du ta ut fire dager ferie for å få elleve dager sammenhengende fri.

Og har du enda flere feriedager du må ta ut før årsskifte, og du legger disse til dagene før jul, kan du fråtse i en 16 dagers lang juleferie ved å ta ut seks feriedager - eller sju dersom julaften og nyttårsaften er halve arbeidsdager.

Dette lurer folk på om ferie

Arbeidstilsynet mottar mange spørsmål som omhandler regelverk rundt ferie og ferieavvikling, og ifølge Veronica Hermansen i Avdeling for kommunikasjon og brukerdialog, har de hatt en svak økning i antall henvendelser i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

Mange lurer på reglene rundt ferieavvikling, overføring av feriedager, utbetaling av uavviklet ferie i penger og om arbeidsgiver kan pålegge arbeidstaker i ta ut ferie.

- Ut over dette, for å nevne noen eksempler, får vi spørsmål om permittering og ferieavvikling, adgang til å gjøre endring i allerede avtalt ferie og regelverk om utbetaling av feriepenger, forteller Hermansen til Dinside.

Kan kreve at du avvikler ferien

Dersom du nå sitter med feriedager du ikke har tatt ut - og du ikke har noe spesielt ønske om å ta ut noe særlig i juleferien:

Kan arbeidsgiver pålegge deg å ta ut restferien og nekte deg å overføre?

- Som hovedregel: Ja. Arbeidsgiver både kan og skal sørge for at arbeidstaker avvikler ferie hvert ferieår. Dette med mindre en har lovfestet rett til å motsette seg ferieavvikling, sier Hermansen til Dinside.

Dette kan være når foreldrepermisjon eller langvarig sykdom forhindrer ferieavviklingen.

- I slike tilfeller har en lovfestet rett til overføring av ferie, sier Hermansen videre.

Alt skal overføres

Men hva skjer dersom man har feriedager til overs og nyttår nærmer seg: Hva skjer da med feriedagene?

Hermansen understreker at hovedregelen er at all ferie skal avvikles innenfor ferieåret - men sier at feriedager likevel kan overføres:

- Alle arbeidstakere har imidlertid adgang til å inngå avtale med arbeidsgiver om overføring av inntil to uker av lovfestet ferie til neste ferieår. Ut over dette skal arbeidsgiver sørge for at lovfestet ferie avvikles i løpet av ferieåret, sier hun.

Og for deg som ikke har en spesiell avtale med sjefen om ferieoverføring: Det er likevel ikke slik at du da mister feriedagene dine, om du ikke har tatt dem ut og du ikke har avtalt spesielt med sjefen:

- Dersom ferie, i strid med ferieloven, ikke blir avviklet innen ferieårets utløp og det heller ikke foreligger avtale om overføring, skal uansett all ikke-avviklet ferie overføres til neste ferieår, forteller Hermansen, og viser til bestemmelsene i ferieloven § 7 (3).

Penger i stedet for fri?

Føler du at du har mer behov for ekstra penger i stedet for ferie, kunne det kanskje være fristende å be om å utbetalt ferien i kroner i stedet for i fri.

Men dette har du ikke anledning til, ifølge Hermansen.

- Nei, det kan man ikke. Feriepenger utbetales ved avvikling av ferie. Dersom ferie ikke avvikles i løpet av ferieåret, vil denne overføres til neste ferieår. Det samme gjelder feriepengeutbetalingen, sier Hermansen og forklarer:

- Overføres ferien vil arbeidsgiver måtte vente med å utbetale feriepengene til når den overførte ferien faktisk avvikles.

Dette er nedtegnet i ferieloven § 11 (1) og (2)

Krav på ny ferie ved sykdom

Dersom du blir syk i ferien, kan du ha krav på ny ferie. Men her skal du være oppmerksom på reglene så du ikke går glipp av det:

Du må ha en sykemelding for å få «ny» ferie.

Hermansen forteller at dersom en blir syk før planlagt ferie starter, kan ferien utsettes til senere i ferieåret.

- Da må en selv ta kontakt med arbeidsgiver og kreve ferien utsatt, og dokumentere sykdom med legeerklæring, sier Hermansen.

Og det samme gjelder dersom du blir syk underveis i ferien. Husk bare sykemelding også da:

CORONAVIRUSET: Dette jakkemerket vil nå bli delt ut på danske apoteker. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB / Sunnhedsstyrelsen Vis mer

- Hvis en blir syk i løpet av ferien kan en få tilsvarende antall feriedager utsatt til senere i ferieåret, sier Hermansen.

Coronasyk eller i karantene? Dette er reglene

Under coronapandemien som utspiller seg nå, kan man bli henvist til karantene på grunn av preventive hensyn - eksempelvis på grunn av innreisekarantene som er spesielt aktuelt om dagen.

Blir du pålagt karantene av preventive hensyn - og du altså ikke er syk selv, vil ikke dette gi rett på utsatt eller ny ferie:

- Blir en pålagt karantene av preventive hensyn, og mottar sykepenger etter den midlertidige forskriften om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien (§ 3-1), er en ikke sykemeldt. Da har en heller ikke krav på å få utsatt allerede avtalt ferie som sammenfaller med karanteneperioden, sier Hermansen.

Dersom du skulle være smittet med covid-19, og du har ferie, er det fremdeles en eventuell sykemelding som bestemmer om du kan få ny eller utsatt ferie:

- Kravet om å få ferie utsatt må dokumenteres med legeerklæring som bekrefter at en er helt arbeidsufør grunnet sykdom, forteller Hermansen.

Har du vært syk i ferien, må du legge frem legeerklæring på sykdommen så raskt som mulig når du er tilbake på jobb etter ferien. Dette fremgår av ferieloven §9 (1).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer