Restskatt er bankens skyld

Irritert over restskatt fordi ektefellen din får alle gjeldsrentene oppført på likningen sin? Klag til banken - kanskje det hjelper?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kjenner du deg igjen?

Brevet fra likningskontoret har dumpet ned i postkassen, og med svette fingre river du opp konvolutten. Hendene rister mens du griper tak i det hvite papiret og blar frem og tilbake for å finne punktet om restskatt.

Beløpet på 13.000 kroner står og lyser med blinkende tegn - selv om det bare er skrevet svart på hvitt. Hjelp, tenker du. Dette kan jo ikke stemme, baksmellen skulle jo bare være på 2.000 kroner.

Likviditetsproblem

Restskatt er bankens skyld

Kort tid etterpå går det heldigvis opp for deg at du enda en gang har fått en feil likning fra Likningskontoret. Det er nemlig ikke ført opp noen gjeldsrenter på selvangivelse din, til tross for at du har gjeld, og er berettiget til fradrag for denne gjelden.


Mannen din har nemlig også i år fått hele fradraget. Så når han åpner konvolutten, får han en positiv overraskelse med en hyggelig melding om skatt til gode.

Nå er det selvsagt slik at ektefeller flest klarer å dele pent inntekter og utgifter. Men problemet er likevel litt mer komplisert. Restgjelden må du nemlig betale innen den 30. april, og mannen din får ikke skattepengene igjen før i juni eller oktober. Dere får med andre ord et likviditetsproblem.

Resultatet er at dere begge må sende inn likning med rettelser - hvilket selvsagt også genererer arbeid for likningskontoret.

Det store spørsmålet er: Hvorfor klarer ikke likningsmyndighetene å dele gjelden, og dermed fradraget, mellom to ektefeller som har et felles lån? Og spesielt dersom de mange år på rad har rettet dette i selvangivelsen?

Dette er noe vi vet svært mange nordmenn opplever hvert eneste år - og irriterer seg over.

Ikke vår feil

- Vi er avhengige av innrapporteringen fra banken, og har slik systemet er i dag heller ikke anledning til å registrere de rettelsene som ble gjort året før. Når bankene bare sender én oppgave per ektepar, har vi ikke mulighet til å fordele rentene, sier rådgiver i Skattedirektoratet, Unni Vikane.

Skattedirektoratet har tidligere vurdert å endre systemet slik at det kan fange opp tidligere års rettelser. Men etter at saken har vært ute på høring, er den blitt lagt på is fordi den ansås å være for vanskelig.

Ifølge Vikane er det likevel mulig å få fastsatt gjeldsrentene på en korrekt måte.

- Hvis bare bankene sender én oppgave per person med fordelte gjeldsrenter, er det ikke noe problem for oss å registrere det, sier hun.

I fjor var det 141.000 nordmenn som endret punktet knyttet til gjeldsrenter i likningen. Hvor mange av disse som gjorde det som følge av feil fordeling mellom ektefeller, er uvisst.

Kanskje, kanskje ikke...

- Når noen har gjeld i banken, er det en som er hovedskyldner og en som er delskyldner. Slik systemet vårt er, er det hovedskyldneren som vi rapporterer gjeldsrentene til, sier Ole Gilbo i DnBNOR.

Men det må da være mulig for banken å dele gjeldsrentene 50/50 - som er en mer vanlig fordeling enn at én får 100 prosent - mellom ektefellene, og sende to oppgaver til likningsmyndighetene?

- Vi vet jo ikke hvordan ektepar ønsker at rentene skal fordeles, sier Gilbo

Men takler systemet deres å sende to oppgaver dersom en kunde ber om en spesifikk fordeling av gjeldsrentene?

Gilbo kunne ikke torsdag si noe om dette var mulig, men ville sjekke det ut hos fagansvarlige i DnBNOR. Vi ble lovet tilbakemelding senest fredag, men hadde ved publiseringstidspunktet ikke fått noe svar.

Maskintenking

Skattebetalerforeningen bekrefter forklaringen fra Skattedirektoratet.

- Likningsmyndighetene kjører dette maskinelt. De tar de innrapporterte tallene fra bankene, uten å tenke over hva som er feil eller korrekt, sier Tore Fritsch , direktør i Skattebetalerforeningen.

Ifølge Fritsch ligger problemet derfor i utgangspunktet hos bankene som ikke fordeler rentene på ektefeller, men bare lar alle gjeldsrentene gå til den som står oppført som hovedperson på lånet (låner 1).

- Jeg skjønner at dette er et praktisk problem som kan skape en del frustrasjon og irritasjon. Men løsningen er nok enklest å få til gjennom bankene, sier han.

Ifølge Tore Fritsch finnes det faktisk banker som får til å dele opp gjeldsrentene mellom ektefeller.

Er din bank ikke en av disse, kan problemet kanskje løses ved å kreve at banken sender en særskilt oppgave om dine gjeldsrenter til Likningsmyndighetene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer