Rett på huden

Det er lenge siden klesplagg bare var laget av ull, silke og lin. Vet du egentlig hva det er du har på deg?

Hva er skjorten din laget av?
Foto: Jyn Meyer Foto: Jyn Meyer
Hva er skjorten din laget av?
Foto: Jyn Meyer Foto: Jyn Meyer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rare blandinger

Sjekker du lappen som forklarer hva plagget er laget av før du kjøper? Har du kanskje kommet hjem med en genser du trodde var i ren ull, men som viser seg å være av akryl? Vet du hva rayon er laget av? Og hvilke egenskaper har polyester, egentlig?

Det finnes mange rare tekstilblandinger i dag. Det er ikke så greit å holde oversikten over hvilke som er laget av hva, og hva slags egenskaber de har. Her er et lite lynkurs:

NATURLIGE TEKSTILER:

Bomull

De fleste av oss vet vel hva bomull er - et naturprodukt som lages av bomullsplanten. Bomull er slitesterkt (hvis den er av god kvalitet), og kan vaskes på høye temperaturer, så lenge bomullen ikke er behandlet med farger eller overflatebehandlinger. Da tåler den ikke så høye temperaturer. Bomull er behagelig å gå med, men holder ikke godt på varmen når den blir fuktig.

Ull

Det finnes mange typer ull - ull fra sau, alpakka, angorakaniner osv. Ull varmer godt, også når den er fuktig. Den er føyelig, men ikke spesielt slitesterk, og må vaskes på lave temperaturer. Kan derfor være vanskelig å få ren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer