Nye bank-tjenester:

Revolut lanseres i Norge

Kan den nye appen erstatte banken din?

BETALINGSAPP: Revolut ble nylig lansert i Norge. Den kan være nyttig for mange, men kan du bytte ut hele banken med en slik app? Foto: Revolut
BETALINGSAPP: Revolut ble nylig lansert i Norge. Den kan være nyttig for mange, men kan du bytte ut hele banken med en slik app? Foto: Revolut Vis mer
Publisert

Revolut ble nylig lansert i Norge, en britisk tjeneste som lar deg åpne en appbasert konto på et par minutter. Deretter får du tilgang på forskjellige tjenester for pengeoverføringer, veksling og betaling via et kontaktløst bankkort.

Men er det trygt å bytte bort kundeforholdet i banken med en slik tjeneste?

Mange muligheter gjennom appen

Ifølge en pressemelding kan Revolut tilby deg følgende banktjenester via appen:

  • Sende gratis internasjonale pengeoverføringer.
  • Holde og veksle 24 valutaer i appen til markedets beste kurs.
  • La deg handle avgiftsfritt i over 150 valutaer med et kontaktløst MasterCard eller Visakort.
  • Kjøpe og selge kryptovalutaer.
  • Kjøpe rimelig smarttelefon- og reiseforsikring.

Espen Myklebust, som representerer Revolut i Norge, sier til Dinside at de liker å kalle Revolut «den eneste kontoen du trenger i en global livsstil».

- Vi hjelper brukerne våre å unngå skjulte bankavgifter når de bruker kortet sitt i utlandet. Et Revolut-kort fungerer som er lokalt kort uansett hvor du er i verden ved at du kan bruke det i over 130 valutaer helt uten å betale noen avgifter, sier Myklebust.

Han forteller videre at man i appen får den beste vekslingskursen på markedet, interbank-kursen, og at man også kan overføre penger gratis til utlandet.

Myklebust mener appen både passer unge voksne som reiser mye, men også for alle som ønsker seg en enklere og billigere banktjeneste.

Positivt for forbrukerne

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, sier til Dinside at vi er i en tidsalder hvor bankbransjen utfordres av tjenester som for mange kan være geniale.

Dette henger sammen med innføringen av det såkalte betalingstjenestedirektivet (PSD2) tidligere i år, som gjør at andre aktører enn bankene skal kunne tilby betalingstjenester til forbrukerne.

Jensen tror at det kan være positivt for forbrukerne med tredjeparter som tilbyr dem nye banktjenester, som eksempelvis Revolut.

- Vi ønsker slike innovasjoner velkommen og vil følge med på dem fremover, sier Jensen.

Han tror nordmenn vil kunne ha nytte av denne typen tjenester, gjerne som et tillegg – ikke nødvendigvis i stedet for å være kunde i en bank.

Ifølge Finanstilsynets kommunikasjonsavdeling er Revolut et e-pengeforetak, som har bevilling til å utstede betalingsmidler i form av elektroniske penger og tilby betalingstjenester. Det er ikke en bank som kan ta imot innskudd eller låne ut penger.

Altså tilbyr ikke Revolut en fullverdig banktjeneste.

Nyttige funksjoner

Når det gjelder Revolut generelt, anser Jensen dette å være et nyttig verktøy spesielt for forbrukere som reiser mye, og for dem som har familie i et annet land som de overfører penger til.

- De tjenestene som ellers finnes for pengeoverføringer har relativt høye kostnader, legger han til.

Samtidig bør folk være obs på hvilket abonnement de eventuelt velger å bruke hos Revolut, som i utgangspunktet markedsfører seg som en gratistjeneste.

- De har flere forskjellige abonnementer, og de er stort sett ikke helt gratis, noe som er greit å være obs på, understreker han.

Espen Myklebust i Revolut sier til Dinside at det er gratis både å sende og bruke penger, og man har ingen påkrevd årlig avgift eller abonnement.

Skal man derimot skaffe seg et Revolut-bankkort, koster det 55 kroner i leveringskostnader.

- Man kan også få ekstra fordeler ved å velge mellom våre to abonnementstjenester. Disse er fortsatt billigere enn om du ville utføre de samme tjenestene med din tradisjonelle bank, sier Myklebust.

De to abonnementtjenestene koster 76,99 og 139,99 kroner i måneden.

Risiko ved kryptovaluta

Finanstilsynet sier til Dinside at de ikke ønsker å gi en vurdering av enkeltaktører eller deres produkter, i dette tilfellet Revolut.

De oppfordrer samtidig potensielle kunder til å sette seg grundig inn i tjenestene, inkludert kostnader og personvern- og sikkerhetsvilkår.

Som nevnt over tilbyr Revolut kjøp og salg av kryptovalutaer i appen.

- Finanstilsynet vil påpeke at kjøp og salg av kryptovalutaer per i dag ikke er en regulert tjeneste. Finanstilsynet har publisert en advarsel om risikoene ved kryptovalutaer, skriver kommunikasjonsavdelingen til Dinside.

Myklebust sier de er bevisste på å ikke aktivt anbefale brukerne av appen å involvere seg i aktiviteter knyttet til kryptovalutaer.

- Vi legger alltid ved advarsler og minner om å tenke på usikkerheten knyttet til dette markedet som kan føre til at man taper penger raskt. Når det er sagt ønsker vi alltid å gi kundene våre det de ønsker og de ønsket seg en markedsplass for krypto, sier Myklebust.

Han forteller videre at de har valgt å fokusere på fem av de mest populære kryptovalutaene, og hevder dette som oftest vil innebære mindre risiko enn ved kjøp av de mindre kjente og prøvde myntene.

Mået er å gjøre kryptovaluta mer tilgjengelig til massene.

Han påpeker at Revolut er regulert av det britiske FCA (Financial Conduct Authority), som ifølge Myklebust er en av de strengeste regulatorene i finansverdenen.

Må følge med på nye aktører

I tiden fremover tror Jensen det vil dukke opp flere nye tjenester av denne typen.

- Det kan bli bra, men vi må hindre at useriøse aktører slipper til. Målet er at det skal være lett for forbrukerne å etterprøve om en tjeneste er seriøs, sier Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer