Rike land skal ta miljøregning

Økonomene i OECD ber de rike landene ta regningen for nødvendige miljøtiltak.

Publisert
Sist oppdatert

Klimaendringene bekymrer økonomene i OECD, som ber rike land ta regningen for nødvendige miljøtiltak. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) setter kryss i taket.

- Det er fantastisk at OECD, som har dominert den økonomiske tenkning i den rike del av verden i 50 år, mobiliserer hele sin tyngde for miljøet. Nå snakker generalsekretær Angel Gurrìa som en miljøverner som konkurrerer ut både Frederic Hauge og meg, sier en sprudlende Solheim til NTB.

Er du et miljøsvin?

Miljøutsyn

Han var til stede sammen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da Gurrìa lanserte rapporten med OECDs miljøutsyn fram mot 2030 på en pressekonferanse i Oslo onsdag. Generalsekretæren formulerte seg slik:

- Sammenlignet med konsekvensene av ikke å gjøre noe, er løsningene på miljøproblemene tilgjengelige, oppnåelige og rimelige.

Ifølge rapporten vil verdens bruttonasjonalprodukt fordobles innen 2030. Samtidig viser beregninger at det kun vil kreve noe over én prosent av veksten å redusere utslippene med en tredel. Og OECD er helt klar på hvem som bør få denne regningen:

- De rike landene har bidratt mest til de økte utslippene og må bære brorparten av byrdene, sier OECDs norske miljødirektør Lorents G. Lorentsen til NTB. Han mener hovedbudskapet i rapporten er at miljøproblemene er mulig å løse med det han kaller "en fornuftig politikk".

- Og det behøver ikke koste veldig mye heller, det kan til og med være fornuftig fra et økonomisk synspunkt. Å få en pris på utslipp av klimagasser er en nøkkel. Det kan skje ved å ty til skatter eller ved å introdusere et system for karbonhandel med nasjonale kvoter. Da kan Kina få sjenerøst med kvoter, mens OECD-landene får få. På den måten vil utslippsreduksjonene i stor grad skje i Kina uten at det er kineserne som betaler, sier han.

Test: Er du et miljøsvin?

Musikk i ørene

Signalene fra OECD er musikk i ørene til statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som i mange ulike sammenhenger har gjort seg til talsmann for kvotehandel, karbonprising og prinsippet om at rike land må betale for miljøtiltak i utviklingsland.

- Jeg mener det er helt naturlig at OECD lanserer en miljørapport. Det er en nær sammenheng mellom økonomisk utvikling og miljøspørsmål. Vi er nødt til å finne en måte å kombinere disse størrelsene på, sier Stoltenberg.

OECD anfører i rapporten at miljøkampen er nytteløs uten at store forurensere som Brasil, Russland, Kina og India blir med på laget. Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er enig:

- Dette er jo snakk om halve menneskeheten, så det skulle bare mangle. En omvei om USA er nøkkelen. En ny amerikansk president må komme med i klimaforhandlingene, og da er jeg overbevist om at land som Kina og India vil følge etter, sier han.

Mer miljø:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer