Rike snusere og fattige røykere

FORBRUK: I følge nye tall har snuserne både høyere utdannelse og høyere inntekt enn totalbefolkningen. Nå kommer nye merker og bokser som skjuler restene.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Snussalget har eksplodert i Norge. Totalt er det nå mer enn 200.000 nordmenn, det vil si rundt seks prosent av den voksne befolkningen, som bruker snus daglig eller av og til.

I første halvdel av 2003 utgjorde salget på det norske markedet til 5,5 millioner bokser. Det er en økning på 22 prosent sammenlignet med samme periode i 2002. I tillegg kommer salget fra grensehandelen.

”Rike” snusere

Göteborgs-Rapé porsjonssnus. Legg merke til det nye lokket - der du kan legge dine brukte "prillar" til du får kastet dem.
Göteborgs-Rapé porsjonssnus. Legg merke til det nye lokket - der du kan legge dine brukte "prillar" til du får kastet dem. Vis mer


I følge en undersøkelse gjort av MMI tjener snuserne mer enn gjennomsnittet. Trykk her for å se alle tallene på snuserne, kontra røykerne og totalbefolkningen.

Av de som snuste til daglig var husholdningens gjennomsnittsinntekt på 503.000 kroner. Totalbefolkningen hadde 461.000 kroner, mens røykerne kommer dårligst ut med 429.000 kroner. (Flere tall finner du her.)

Hvorfor snuser vi?

Den stadig strengere røykeloven må ta sin del av æren for kanonsalget.

Bedre å snuse enn å røyke?

(Avsluttet)
Ja(75%) 2152
Like dumt(18%) 530
Nei(5%) 155
Vet ikke(1%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Av de som snuser hver eneste dag er hele 47 prosent tidligere røykere, sier Johan Løfgren fra Swedish Match Norge.

- En annen fordel med snusen er at den ikke plager omgivelsene. Her er det ingen sjenerende røyklukt, men kun brukeren som merker tobakkens virkninger.

Porsjonssnus er vinneren – og nye merker kommer

- Stadig flere velger porsjonssnus framfor vanlig snus, sier Løfgren. I Norge har økningstakten de siste 12 månedene (fra august -02 til august -03) vært på hele 32 prosent. – Hovedfordelen med porsjonssnusen er at den er mindre klissete enn den vanlige snusen.

- For å gi kundene et bedre utvalg ble Gøteborgs Rapè i porsjonsutgave lansert i Norge 1. oktober. Denne utgaven leveres også med det nye lokket, der det er eget rom for de gamle ”prillane”, sier Løfgren. I Sverige leveres flere merker med dette lokket, men foreløpig er det altså kun Rapèen som har dette her til lands.

Kommer det flere merker til Norge?

- Ja, det regner vi med, og da vil også de nye lokkene kommer på porsjonsutgavene. Dette vil imidlertid ta litt tid. Siden vi ikke har lov til å reklamere for snus, blir vi nødt til å gå forsiktig ut med nylanseringer. Kundene må få tid til å finne og venne seg til de nye produktene, avslutter Løfgren.

Trykk her for å se alle tallene på snuserne, kontra røykerne og totalbefolkningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer