Rikshospitalet skal forske på Q10

I tillegg til å blokkere for kolesterolproduksjonen hindrer kolesterolsenkende medisiner produksjonen av Q10, noe som være årsaken til en del bivirkninger noen får. Nå starter et norsk forskningsprosjekt som skal finne ut om tilskudd av Q10 kan minske bivirkningene.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Omtrent 250.000 nordmenn går i dag på kolesterolsenkende medisiner, eller statiner, og ekspertene vil innføre nye retningslinjer som kommer til å doble dette tallet.

Ifølge overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet kan pasientene få bivirkninger som muskelsmerter, søvnproblemer, luft i magen og energimangel av å bruke medisinene, og i teorien kan tilskudd av Q10 minske disse bivirkningene.

Q10 er nødvendig for energiproduksjonen i cellene, og statiner blokkerer for produksjonen av dette samtidig som kolesterolproduksjonen blokkeres.

Forskningsprosjektet er foreløpig kun på idéstadiet, men planen er et dobbeltblindt placebokontrollert studie med 40 pasienter over seks måneder fra høsten 2004.

Pasientene vil få relativt høye doser - 200 mg. Q10-ekstrakt tre ganger daglig.

I Canada trykker man en advarsel på medisinpakningene som sier at statiner kan gi mangel på Q10, og noen legemiddelprodusenter har søkt patent på medisiner med både statiner og Q10. Problemet er kjent i miljøet, men foreløpig ikke tilstrekkelig dokumentert.

- Selv om Norge er et lite land er behandlingen av pasienter som har problemer med kolesterolsenkende medisiner konsentrert hos oss, noe som gjør Lipidklinikken til et egnet sted for denne typen undersøkelser, sier Retterstøl.

 

Mozon.no, 09.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer