Riktig mat til trening

Det er viktig at unge idrettsutøvere og ungdom som vil prestere bra på skolen sørger for et godt kosthold. Olympiatoppen har oppskriften.

Publisert
Sist oppdatert

Olympiatoppen har nylig utviklet undervisningsmateriell om kosthold og trening for ungdom som ønsker å prestere bedre på skolen og på idrettsarenaen.

- Målet vårt er å spre kunnskap og sette fokus på hvor viktig det er å spise og drikke riktig. Dette gjelder både for unge idrettsutøvere og for barn som ønsker å gjøre det bra på skolen, sier ernæringsfysiolog Anu Koivisto ved Olympiatoppen.

Hun legger til at alle kan dra nytte av kunnskapen.

- Vi har lagt vekt på barn som trener. De har mer behov for energi enn de som ikke trener, men alt planlegges ut i fra et sunt kosthold, som er viktig for alle, sier hun.

Mat er kroppens drivstoff. Ved trening øker behovet for energi og dermed øker behovet for mat og næringsstoffer. Ved å spise mat som inneholder alle næringsstoffene får du mer energi og utbytte av treningen.

Les også: Vet du hva du spiser?

De viktige næringsstoffeneNæringsstoffene som gir kroppen energi er karbohydrater, fett og proteiner.

Idrettsutøvere bør spise mer karbohydrater enn ikke-aktive, da dette er det viktigste næringsstoffet under trening. I tillegg gir de musklene rask energi. En kropp som ikke har fått fylt opp glykogenlagrene før trening, klarer ikke å prestere like bra som en med fylte lagre, og intensiteten må ofte senkes. God kilder til karbohydrater er brød, grøt, kornblandinger, poteter, ris, pasta, frukt og grønnsaker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer