Rimeligere barnehage for de med lav lønn

Samtidig går maksprisen opp med 100 kroner.

PRISENDRING: Barnehagen blir billigere for de med lavest inntekt, men dyrere for alle andre fra 1. mai. Foto: SCANPIX
PRISENDRING: Barnehagen blir billigere for de med lavest inntekt, men dyrere for alle andre fra 1. mai. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. mai innfører regjeringen nye regler for månedsbetaling til barnehagene. Dette innebærer at de med lavest inntekt betaler mindre hver måned.

Samtidig går maksprisen opp med 100 kroner.

Les også hvordan du kan få lavere renovasjonsavgift

Lavere betaling for lavtlønte

Den nye ordningen, som trer i kraft fra 1. mai, innebærer at ingen familier skal betale mer enn seks prosent av inntekten for en barnehageplass, skriver regjeringen på sine nettsider.

Dette betyr at jo lavere inntekt en familie har, jo lavere blir prisen på en barnehageplass.

For eksempel viser regjeringen til at en familie med inntekt på 350.000 kroner årlig, vil betale 1.909 kroner i måneden. Det er 7.381 kroner mindre i året, sammenlignet med den nye maksprisen.

Du søker til kommunen

SØKE? Skal du søke kommunen om lavere foreldrebetaling når ordningen trer i kraft, kan du bruke den ferske selvangivelsen for 2014 som dokumentasjon.
SØKE? Skal du søke kommunen om lavere foreldrebetaling når ordningen trer i kraft, kan du bruke den ferske selvangivelsen for 2014 som dokumentasjon. Vis mer


Har du og din familie lav inntekt, skal foreldrebetalingen til barnehagen beregnes ut fra husholdningens samlede skattepliktige kapital- og personinntekt.

For å få lavere foreldrebetaling, må du ifølge regjeringen.no søke om dette til din kommune, og legge ved dokumentasjon i form av selvangivelsene til foreldrene.

Som hovedregel skal søknaden vare for ett barnehageår av gangen. Skulle du få plutselig lavere inntekt, for eksempel ved arbeidsledighet, kan du søke i løpet av barnehageåret. Du kan lese mer om den nye ordningen hos Utdanningsdirektoratet.

LES OGSÅ: Dette er Norges dyreste kommune

Høyere makspris

Ifølge ifølge beregninger gjort for Kunnskapsdepartementet utgjør om lag 15 prosent av alle familier med barn i barnehagealder de som puttes i kategorien dårligst stilt. Samtidig som barnehageplassen blir billigere for de denne gruppen, går maksprisen opp for de øvrige.

Fra 1. januar i år er maksprisen på 2.480 kroner, et beløp som ikke er inkludert eventuelle matpenger til barnehagen.

Ny makspris fra 1. mai blir 2.580 kroner.

Regjeringen skriver i sin pressemelding at familier med lavere inntekt enn 473.000 kroner vil betale mindre enn den nye maksprisen for en barnehageplass.

Her kan du lese om andre prisendringer for 2015, som ble bestemt av regjeringen i høst

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer