Ringblomst beskytter øynene

Lutein som vi finner i ringblomst holder øynene dine i toppform. Lege Bernt Rognlien forteller om blomstens egenskaper.

Publisert
Sist oppdatert

Ringblomst er en av de mest brukt og mest kjente urter i vår vestlige urtemedisin. Disse klare og sterkt gul-orange blomstene er glimrende ved betennelser og irritasjon i huden, de virker godt antiseptisk og stimulerer groing av sår. Dette har vi vist lenge, men enda mer spennende er det at Lutein som gir ringblomst den klare gule fargen beskytter mot blindhet og nedsatt syn hos eldre.

Lutein er et gult pigment, et karotenoid som også finnes i store konsentrasjoner i øyets netthinne i et område som kalles makula eller den gule flekken. For å ha et godt sentralsyn er det viktig at synscellene i makula ikke skades.

Makula degenerasjon er den vanligste årsaken til nedsatt syn og blindhet hos eldre. Det skylles at synscellene i netthinnen har et stort innhold av flerumettede fettsyrer som oksyderes og skades ved aldring og av ultrafiolette stråler.

Lutein og et annet lignende gult pigment zeaxanthin finnes i store konsentrasjoner nettopp i makula, den gule flekken og beskytter synscellene der mot skader. Vi kan ikke danne lutein selv i kroppen, men må tilføre det via grønnsaker som brokkoli, spinat, gul melon og mais som er noen grønnsaker som inneholder store mengder lutein.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.