- Ringes ned

De siste dagene har forsikringsselskapene fått inn over 4000 skademeldinger.

STORE ØDELEGGELSER: Elva Leira ved Frogner på Romerike gikk tirsdag over sine bredder. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
STORE ØDELEGGELSER: Elva Leira ved Frogner på Romerike gikk tirsdag over sine bredder. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert

Ekstremværet Hans har de siste dagene herjet flere steder i landet, og har allerede forårsaket store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur - og mer ventes. Onsdag ettermiddag hadde forsikringsselskapene registrert over 4000 skademeldinger siden mandag.

Det melder Romerikes Blad.

Bare Gjensidige har så langt mottatt over 1000 skademeldinger. Forsikringsselskapet sier til Romerikes Blad at de ikke hadde regna med å passere dette tallet så kjapt.

- Vi snakker med flere fortvilte kunder nå, som brått har fått livet snudd opp ned. De må etter hvert ha hjelp med utgifter til klær, toalettsaker med mer. Dessverre kan ikke alle dra hjem på kort sikt, og trenger derfor hjelp med utgifter til et midlertidig bosted, sier Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til Romerikes Blad.

De fleste skadene som er meldt inn til nå, har skjedd i Viken, Oslo og Innlandet. Ifølge Norsk Naturskadepool er skader for opp mot 900 millioner meldt inn så langt i ekstremværet.

Beregningene er utført av Norsk Naturskadepool og Finans Norge, skriver NTB.

- Men anslagene er foreløpige, og vi venter langt flere skademeldinger fremover. Vi følger spesielt situasjonen rundt Drammensvassdraget og varslingene nøye, sier kommunikasjonsansvarlig i Norsk Naturskadepool, Stine Neverdal, til NTB.

- En tragedie

Gjensidige er ikke eneste forsikringsselskap som merker stor pågang. Tryg Forsikring meldte onsdag morgen at de hadde registrert 410 skademeldinger.

Natt til onsdag hadde If passert 500 skademeldinger på hus og eiendom som følge av ekstremværet «Hans». I tillegg er en del biler, campingvogner og båter er skadet av uværet, opplyser selskapet.

Klimaforsker i Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, forklarer hvorfor det som kan høres ut som lave vannmengder likevel kan være farlig. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Dette er en tragedie for hver enkelt husstand eller bedrift som er rammet. Jeg har til gode å snakke med noen som synes det er ålreit få vann inn i huset, butikken eller produksjonslokalet. Selv om skadene, opprydningen og reparasjonene er dekket på forsikring, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If, i en pressemelding.

Forventer at tallene stiger

Fremtind forteller også at skademeldingene har økt mye siste døgn.

– Vi har nå passert over 500 skader i tilknytning til uværet Hans. Så langt er det flest skader i Innlandet og Viken, sier skadeforebygger i Fremtind, Therese Hofstad-Nielsen, i en pressemelding.

Det er fortsatt stor pågang fra kundene, så Fremtind forventer at skadetallene vil stige framover, også etter at regnet har lagt seg.

Beregninger fra Norsk Naturskadepool og Finans Norge anslår at erstatningene på de innmeldte skadene etter uværet blir på 500 millioner kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer