Ris gir senskader

Du bør ikke tukte den du elsker. Barn som får ris på stumpen risikerer adferdsproblemer i skolealder.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Fysisk avstraffelse av barn er et vanskelig tema for mange foreldre. I Norge er det en utbredt oppfatning at man ikke bør bruke fysisk vold mot barn som oppfører seg dårlig. I mange andre vestlige land er fysisk avstraffelse derimot mer akseptert for å disiplinere de små.

Nå viser en undersøkelse av nesten 2.000 småbarn at vi nok gjør lurt i å holde riset unna barna. Barn under 2 år som får fysisk avstraffelse har nemlig større risiko for å utvise adferdsproblemer flere år senere. Ris og ørefiker ser ut til å gjøre barna mer skade enn nytte.

Bør vurdere grundig- Barn under 2 år som får ris av foreldrene har større risiko for å utvikle adferdsproblemer senere. Foreldre bør gjøre en grundig vurdering av hvor mye avstraffelse som gjøres hjemme og om fysisk vold faktisk fører til den oppførselen de ønsker, sier forskeren Eric Slade til den amerikanske nyhetsstasjonen ABCNews.

Forskerne ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA har sett nærmere på intervjuer med foreldrene til 1.966 barn av forskjellig etnisk bakgrunn. De fant en klar sammenheng mellom bruken av fysisk vold og problemer når barna begynte på skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer