Ris gir senskader

Du bør ikke tukte den du elsker. Barn som får ris på stumpen risikerer adferdsproblemer i skolealder.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Fysisk avstraffelse av barn er et vanskelig tema for mange foreldre. I Norge er det en utbredt oppfatning at man ikke bør bruke fysisk vold mot barn som oppfører seg dårlig. I mange andre vestlige land er fysisk avstraffelse derimot mer akseptert for å disiplinere de små.

Nå viser en undersøkelse av nesten 2.000 småbarn at vi nok gjør lurt i å holde riset unna barna. Barn under 2 år som får fysisk avstraffelse har nemlig større risiko for å utvise adferdsproblemer flere år senere. Ris og ørefiker ser ut til å gjøre barna mer skade enn nytte.

Bør vurdere grundig
- Barn under 2 år som får ris av foreldrene har større risiko for å utvikle adferdsproblemer senere. Foreldre bør gjøre en grundig vurdering av hvor mye avstraffelse som gjøres hjemme og om fysisk vold faktisk fører til den oppførselen de ønsker, sier forskeren Eric Slade til den amerikanske nyhetsstasjonen ABCNews.

Forskerne ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA har sett nærmere på intervjuer med foreldrene til 1.966 barn av forskjellig etnisk bakgrunn. De fant en klar sammenheng mellom bruken av fysisk vold og problemer når barna begynte på skolen.

Forbudt vold
Fysisk avstraffing av barn er forbudt ved lov i Norge. Rettspraksis har også vist at foreldre kan dømmes til fengsel dersom de bruker vold mot barn. I april i år ble en 41 år gammel mann dømt i Høyesterett til 120 dagers ubetinget fengsel for å ha gitt sine to sønner ris jevnlig under oppveksten.

- Grensesetting overfor barn må skje på andre måter enn ved klyping, klemming av legemsdeler som ørene, slag, rising eller andre former for legemskrenkelse, skrev Høyesterett i sin begrunnelse

Stressede foreldre
Hele to av fem barn i den amerikanske undersøkelsen hadde fått smake riset i løpet av den seneste uken. Forskerne mener foreldrenes stress kan være avgjørende for hvor mye fysisk avstraffelse som brukes i hjemmet. Foreldre som brukte riset mye hadde også en tendens til å ha lavere inntekt og utdanning og en høyere risiko for depresjoner.

Undersøkelsen er publisert i siste nummer av fagtidsskriftet Pediatrics.

Mozon 04.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer