Strømpris

Risikabel og unødvendig å totalkutte strømforbruket

Du bør tenke deg om to ganger før du tar hovedsikringa hjemme under strømpristoppene, både med tanke på hvilken strømavtale du har og ivaretakelse av boligen din.

STORE SVINGNINGER: Gjennom et døgn svinger strømprisen mye, som du ser av grafene for tirsdag 19. og onsdag 20. oktober, men det betyr ikke at du nødvendigvis er tjent med å tilpasse strømforbruket ditt etter pristoppene og -bunnene. Foto: NTB/skjermdump
STORE SVINGNINGER: Gjennom et døgn svinger strømprisen mye, som du ser av grafene for tirsdag 19. og onsdag 20. oktober, men det betyr ikke at du nødvendigvis er tjent med å tilpasse strømforbruket ditt etter pristoppene og -bunnene. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av de rekordhøye strømprisene er det mange forbrukere som har stått fram og fortalt at de sliter med å betale skyhøye strømregninger, og at de kutter all strømmen hjemme under de verste strømpristoppene.

Nylig kunne blant annet ei dame bosatt i Sandefjord fortelle NRK at hun tok hovedsikringa da strømprisen bikket tre kroner kilowattimen mellom 8.00 og 9.00 mandags morgen.

Ulik avregning for spotpriskunder

Men har slike drastiske strømsparingstiltak noe for seg?

- Har du en ordinær spotavtale, har prisen pleid å avregnes etter en gjennomsnitt av markedsprisen for lenger perioder. Det vil si at det betyr lite for regninga di akkurat når du bruker mest strøm i løpet av dagen, svarer forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dinside.

- Omfanget av timesavregnede spotavtaler har imidlertid økt veldig etter innføringen av AMS-målerne. Det finnes fortsatt avtaler som avregnes for lenger intervaller, og på Strømpris.no er de markert med et kalendersymbol, mens avtaler som avregnes per time, er markert med et timeglass, sier Iversen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer