Strømpris

Risikabel og unødvendig å totalkutte strømforbruket

Du bør tenke deg om to ganger før du tar hovedsikringa hjemme under strømpristoppene, både med tanke på hvilken strømavtale du har og ivaretakelse av boligen din.

STORE SVINGNINGER: Gjennom et døgn svinger strømprisen mye, som du ser av grafene for tirsdag 19. og onsdag 20. oktober, men det betyr ikke at du nødvendigvis er tjent med å tilpasse strømforbruket ditt etter pristoppene og -bunnene. Foto: NTB/skjermdump
STORE SVINGNINGER: Gjennom et døgn svinger strømprisen mye, som du ser av grafene for tirsdag 19. og onsdag 20. oktober, men det betyr ikke at du nødvendigvis er tjent med å tilpasse strømforbruket ditt etter pristoppene og -bunnene. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av de rekordhøye strømprisene er det mange forbrukere som har stått fram og fortalt at de sliter med å betale skyhøye strømregninger, og at de kutter all strømmen hjemme under de verste strømpristoppene.

Nylig kunne blant annet ei dame bosatt i Sandefjord fortelle NRK at hun tok hovedsikringa da strømprisen bikket tre kroner kilowattimen mellom 8.00 og 9.00 mandags morgen.

Ulik avregning for spotpriskunder

Men har slike drastiske strømsparingstiltak noe for seg?

- Har du en ordinær spotavtale, har prisen pleid å avregnes etter en gjennomsnitt av markedsprisen for lenger perioder. Det vil si at det betyr lite for regninga di akkurat når du bruker mest strøm i løpet av dagen, svarer forbrukerjurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet til Dinside.

- Omfanget av timesavregnede spotavtaler har imidlertid økt veldig etter innføringen av AMS-målerne. Det finnes fortsatt avtaler som avregnes for lenger intervaller, og på Strømpris.no er de markert med et kalendersymbol, mens avtaler som avregnes per time, er markert med et timeglass, sier Iversen.

Timespot vil generelt sett være billigere utenom «rushtiden» og pristoppene, og hvis du kan flytte noe av forbruket til andre tidspunkt, vil du kunne spare penger med en slik avtale.

Dersom du har et veldig høyt forbruk i perioder med høy timespris, og ikke kan flytte noe av forbruket, kan det lønne seg å heller se etter en spotavtale som avregnes for lenger intervaller, ifølge forbrukerjuristen.

Med andre ord: Dersom du har en vanlig spotprisavtale, kan det være irrelevant om strømprisen er rekordhøy eller -lav akkurat når du starter kaffetrakteren, dersom du betaler snittprisen per kilowattime for døgnet strømmen er brukt. Har du timepris, derimot, kan du med fordel tilpasse forbruket ditt pristoppene og -bunnene.

For øvrig faktureres både spot- og timepris vanligvis månedlig, selv om avregningen skjer henholdsvis per døgn eller time.

«LILLE SPEIL PÅ VEGGEN DER...»: Det første som møter oss Kennths (41) leilighet er et speil som viser strømpris og - forbruk i sanntid. Bli med inn i et skikkelig «smarthjem». Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Spotpriskundene timeavregnes

De aller fleste av oss er spotpriskunder, men det er en svært liten andel av slike strømkunder som får en gjennomsnittlig pris på døgnbasis, ifølge Fjordkraft:

- Det store flertallet av våre kunder med spotprisavtaler avregnes time for time. For disse kan det derfor lønne seg å flytte strømforbruket til timer med lavere pris, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland til Dinside.

- På fakturaen vises strømprisen som et gjennomsnitt for hele måneden, men om vi to var naboer og det bare var jeg flyttet strømforbruket til timer med lavere pris, ville jeg fått et lavere gjennomsnittsbeløp på fakturaen enn deg, forklarer han videre.

Dersom du er spotpriskunde bør du derfor kontakte strømselskapet ditt og få forklart hvordan ditt forbruk avregnes - slik at du vet hvordan du best kan tilpasse deg for å få lavere strømregning.

Risiko med for store strømkutt

Selv om Iversen i Forbrukerrådet har forståelse for at noen forbrukere føler behov for å gjøre drastiske grep for å spare strømforbruk og -utgifter, som å ta hovedsikringa, er ikke dette en varig løsning.

- Kjøleskapet og fryseboksen vil lide uten strøm, og varmtvannstanken vil bli lunken, noe som øker risikoen for bakterievekst, advarer han.

Det er nemlig slik at hvis temperaturen i et rom synker under ti grader, vil komponenter som for eksempel kompressoren i kjøleskap og fryseboks begynne å slite, og kjøleeffekten blir dårligere. Motoren begynner å gå igjen hvis temperaturen stiger, men da er faren stor for at maten allerede er ødelagt.

I tillegg er helse og inneklima viktig å tenke på før du reduserer innetemperaturen for mye:

  • Luftkvaliteten blir dårlig når det er høy varme innendørs, og det er vanlig å oppleve nedsatt funksjonsevne, problemer med hodepine, dårlig konsentrasjon og svekket hukommelse, skriver Fjordkraft, men…
  • Feil innetemperatur kan også gjøre skade på boligen, for eksempel kan kondens- og muggproblemer oppstå hvis det er for stor forskjell mellom temperatur på vegger og flater og på innetemperaturen i lufta, spesielt ved fuktig luft. God ventilering og lufting er derfor viktig, spesielt i oppholdsrom. Husk å bruke kjøkkenvifta flittig når du lager mat, og pass på å lufte godt når du har dusjet.

Fjordkraft anbefaler videre følgende innetemperatur ut fra rom:

  • Vaskerom: 16 grader
  • Soverom: 16-18 grader
  • Gang/entré: 16-18 grader
  • Kjøkken: 20-21 grader
  • Stue/oppholdsrom: 20-22 grader
  • Baderom: 22-24 grader

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer