Forvaltet strømpris

- Risikerer å betale mer enn spotprisen

Strømavtale er mye mindre forutsigbar enn både spot- og fastpris.

«SOM FONDSSPARING»: Slik forklarer Fjordkraft sin avtale «Spot Forvaltning» der deres innkjøpere forsøker å slå spotprisen på vegne av kundene. Flere strømselskap tilbyr slike avtaler, men er det smart for kundene? Foto: NTB
«SOM FONDSSPARING»: Slik forklarer Fjordkraft sin avtale «Spot Forvaltning» der deres innkjøpere forsøker å slå spotprisen på vegne av kundene. Flere strømselskap tilbyr slike avtaler, men er det smart for kundene? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Avtalen kan sammenlignes med å spare i fond fordi det er mulig å oppnå avkastning. Noen måneder kan prisen bli høyere enn spotprisen. Historisk sett har avtalen gitt gode resultater», skriver Fjordkraft på nettsida si.

Strømavtalen de omtaler er «Spot Forvaltning», som går ut på at deres forvaltere gjør innkjøp av strøm til en bestemt pris fram i tid med mål om å slå spotprisen og tilby kundene billigere strøm.

- Vi ønsker å kutte kundens pristopper, slå markedsprisen og tilby en god strømavtale over tid. Forvaltningen har lenger horisont enn én måned, noe som er grunnen til at det er «ventetid» før kunden får resultater fra forvaltningen, og at det er tre måneders oppsigelsestid, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Vaag Eikeland i Fjordkraft til DinSide.

For avtalen innebærer nemlig oppsigelsestid eller bruddgebyr på 500 kroner, samt påslag på 3,90 øre per kilowattime og et fastbeløp på 39 kroner måneden. Dersom forvalterne oppnår bedre pris enn spotprisen, får kunden 80 prosent av gevinsten, mens resten går til å dekke forvaltningskostnader.

Det er flere strømselskap enn Fjordkraft som tilbyr denne typen forvaltet strømpris, som du kan lese mer om lenger ned i saken.

- Vet aldri hva strømmen koster

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet har ikke gått i dybden på enkelte av disse avtalene, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- Dette er komplekse strømtilbud hvor det er uklart hvor mye av risikoen som er lempet over på forbrukeren. Du får heller ikke vite hva strømmen koster før den er brukt, med den usikkerheten det medfører, sier Iversen til DinSide.

- Hvor gunstig forvaltet strømpris er, vil jo opplagt avhenge av resultatet. Samtidig er det viktig å ha med seg at du bære det meste av risikoen og muligens betaler et forvaltningsgebyr hvis strømselskapet faktisk slår spotprisen, fortsetter forbrukerjuristen.

STRØMSMART: Enkle grep kan kutte strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

- Risikerer å betale mer enn spotpris

Hvordan er denne typen avtaler sammenlignet med fordelene og ulempene tilknyttet fastprisavtaler?

- En fastprisavtale gir deg forutsigbarhet, slik at du vet hva strømmen koster, og det eneste som påvirker strømregninga, er forbruket ditt. Med forvaltede strømavtaler risikerer du å måtte betale mer enn spotprisen, noe som gjør den mindre forutsigbar enn både fast- og spotprisavtaler, svarer Iversen i Forbrukerrådet.

Eikeland i Fjordkraft erkjenner at risikoen for å betale mer enn markedsprisen er til stede, men at kundene med forvaltet strømavtale hos dem aldri må betaler mer enn 12,50 øre kilowattimen over markedspris (påslaget kommer i tillegg).

- I fjor betalte kundene med denne avtalen mer enn markedspris én gang, i oktober. Da betalte kundene 2,10 øre per kilowattime mer enn markedsprisen, sier Eikeland.

Deler gevinsten 50/50

NTEs forvaltede strømavtaler «Slå Spot» garanterer at kundene ikke betaler høyere pris enn spotprisen, men får lavere pris hvis strømselskapets forvaltere får gevinst.

- Kundene har dermed samme risiko som kunder som velger ren spotpris, sier Kristine Wormdal, leder for strømsalg, til DinSide.

Ved gevinst deles denne 50/50 mellom strømselskap og kunde.

Bindingstida for «Slå Spot» er seks måneder, og dersom avtalen brytes innen bindingstida, påløper bruddgebyr på tusen kroner. Med strømavtalen betaler du porteføljepris (spotpris på Nordpool pluss resultatet fra kraftforvaltningen) på drøyt 10 øre kilowattimen inkludert administrative og offentlige avgifter.

Viktig å sjekke historikken

GNP Energy tilbyr en forvaltet strømavtale de kaller «Folkepakka».

- Generelt vil jeg si at forvaltningsprodukt innebærer en viss risiko. Du kan ende opp med bedre betingelser enn å kjøpe strøm løpende på spot, men du kan også risikere å betale mer i en periode, sier konsernsjef Gisle Sveva til DinSide.

Han understreker derfor at det er viktig strømselskapet kan dokumentere og vise historikken sin på forvaltning.

- Forvaltet strømpris blir litt som å investere i et aksjefond med aktiv forvaltning. Er du veldig eksponert for strømpris over spot, også i kortere perioder, skal du ikke velge forvaltning, sier Sveva videre.

- Spotprisen er heller ikke forutsigbar

Haugaland Kraft tilbyr kundene den forvaltede strømavtalen «Felleskraft».

- Vi mener det er liten risiko, siden vår forvaltning blir gjort med lavest mulig risiko og vi har hatt gode resultater de siste årene, sier Gunn Margareth Lassesen, direktør for kommunikasjon og kundetjenester, til DinSide.

- Ja, avtalen er mindre forutsigbart en fastpris, men vi mener at «Felleskraft» ikke er mer uforutsigbart enn spotpris, tillegger hun.

Når det gjelder forutsigbarheten til forvaltet strømpris sammenlignet med spot- og fastpris, sier Sveva i GNP seg delvis enig med Iversen i Forbrukerrådet.

- Samtidig er det vel klart for de fleste at heller ikke spotprisen har vært veldig forutsigbar det siste året, sier han.

Ifølge Sveva kan det svingende strømmarkedet gi muligheter for ekstra gevinst på forvaltningen, i tillegg til at perioder med gode forvaltningsresultat bygger opp buffere strømselskapet kan ta i bruk i perioder med mindre gode resultat, slik at de ikke behøver å eksponere kunden fullstendig for svingningene i forvaltningsresultatet måned for måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer