Reiseforsikring

- Risikerer millionregning

Én av fire nordmenn planlegger en utenlandsreise denne høsten, og barnefamilier er mest reiselystne.

SYDEN-SUG: Etter lang tid med reiserestriksjoner, vil flere ut av Norge og ned til Syden i løpet av høsten. Men hva risikerer du dersom du reiser, både med og uten reiseforsikring? Les saken for å få svar! Foto: NTB
SYDEN-SUG: Etter lang tid med reiserestriksjoner, vil flere ut av Norge og ned til Syden i løpet av høsten. Men hva risikerer du dersom du reiser, både med og uten reiseforsikring? Les saken for å få svar! Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så mange som én million nordmenn vil pakke kofferten og dra til fjerne strøk de neste månedene - i alle fall fjernere enn vi har blitt rådet til etter at pandemien traff oss.

Dette kommer fram i en fersk undersøkelse fra Gjensidige.

Forandring i hverdagen, sol, varme og fotballturer er noe av det vi har savnet og nå oppsøker, ifølge kommunikasjonssjef Arne Voll.

Barnefamilier topper lista

Undersøkelsen til Gjensidige viser videre at til tross for at barn ikke er vaksinert ennå, og det er mange karanteneregler å forholde seg til, har ikke barnefamilier blitt skremt fra å legge ferieplaner.

- Barnefamilier planlegger faktisk i større grad å reise på ferie til utlandet i høst enn gjennomsnittet, og de har samme motiv og reisemål som de øvrige. Dette er noe overraskende, for vi hadde trodd at færre i denne gruppen ville dra til utlandet, sier Voll.

Forsikringsselskapet Fremtind ser av juli- og august-tallene sine at færre har reist til utlandet denne sommeren, også etter at reiserådet ble opphevet i for EU-, EØS- og Schengen-land. De antar at antall utenlandsreisende blir lav utover høsten og fram mot jul.

BEST I TEST: På ferie har du flere muligheter når du skal velge deg et sted å bo, så da vi besøkte Gran Canaria, testet vi både all inclusive, airbnb og leilighet. Video: Dinside Vis mer

- Risikerer millionregning

I sommer var hver fjerde henvendelse coronarelatert, og antall saker har tredoblet seg siden i fjor sommer. En stor andel av corona-sakene gjaldt folk som ikke kom seg hjem fra feriestedet på grunn av karantene eller sykdom, ifølge Gjensidige.

- Jeg kan ikke gjenta det ofte nok: Sjekk alltid at du og de du reiser med har reiseforsikringen i orden, og undersøk hvilke regler og reiseråd som gjelder på avreisetidspunktet. Er du usikker, ta en telefon til forsikringsselskapet, understreker Voll til Dinside.

Det å reise uten gyldig forsikring, eller å reise til deler av verden der det nå foreligger reiseråd, er noe du absolutt ikke bør gjøre. Skulle du da bli utsatt for sykdom, ulykke, tyveri eller annet, får du ikke erstatning eller hjelp gjennom forsikringen, advarer Europeiske reiseforsikring.

- Vi har eksempler på skadesaker i utlandet der kostnadene har landet på flere millioner kroner. Dette er ikke regninger du ønsker å bli sittende igjen med selv. I verste fall kan du bli gjeldsslave for resten av livet, advarer kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland overfor Dinside.

Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind påpeker også at sykdom på reise som regel blir dyrt, men hvor dyrt er avhengig av hvor du befinner deg og om det er snakk om sykehusinnleggelse.

- Er det en alvorlig ulykke eller sykdom, kan regninga bli svært høy, og er det i tillegg snakk om medisinsk hjemtransport, blir den enda høyere. Da snakker vi fort om flere hundre tusen, kanskje helt opp til én million kroner, sier hun til Dinside.

Risiko å reise

Handeland i Europeiske er imidlertid opptatt av at også kunder som reiser med gyldig reiseforsikring vet hva de risikerer:

- Først og fremst har vi en uavklart smittesituasjon i store deler av Europa. Selv om du har dekning for coronasykdom gjennom forsikringen vår, kan dette føre med seg både ubehagelige og upraktiske konsekvenser. Blant annet er det i noen områder ikke like enkelt å skaffe til veie ambulansefly for hjemtransport til Norge, sier han, og fortsetter:

- I tillegg må du ta høyde for at du kan bli plassert i isolasjon eller pålagt karantene. Forsikringen dekker utgifter knyttet til dette, ny hjemreise og eventuelt tapte feriedager, men den dekker ikke utgifter til innreisekarantene ved hjemkomst eller tapte arbeidsdager

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer