Risikofri julesmugling

I et økonomisk perspektiv er småsmugling lønnsomt. Sjansen for å bli tatt er nemlig liten. De moralske skrublene tar vi imidlertid ikke stilling til.

Publisert
Sist oppdatert

Bare fire promille av reisende til Norge blir kontrollert i tollen. Faktisk er andelen så liten at man kan forsvare smugling i et rent økonomisk perspektiv.

Vi poengterer imidlertid at de moralske skrublene ved smugling på ingen måte er med i denne betraktningen.

4 promille risiko

I 2003 var det i snitt kun 4 av 1.000 personer som ble kontrollert ved norske grenseoverganger. Dette er tilfellet, fordi:

74.439 personer ble kontrollert ved norske grenseoverganger i løpet av 2003. Dette gjelder alle reisende til Norge, uansett transportmåte

17.750.000 personer reiste i 2003 over grensen til Norge. Også dette tallet gjelder uansett transportmåte.Tallet knyttet til antall kontroller har vi fått opplyst av Toll- og avgiftdirektoratet. Og totalt antall reisende har vi fått opplyst av forsker Arne Ridbeng ved Transportøkonomisk Institutt.

Klikk på lenken øverst til høyre for å se hvor stor bot du får ved smuling, og hvor grensen for forenklet forelegg går

Se også hvor mye du kan spare dersom du smugler maksimalt - men likevel holder deg innenfor rammene av forenklet forelegg

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer