Eie eller leie som student

- Risikofylt å kjøpe for få år

Dette kan studenten svare neste gang noen påstår at «å leie, det er utelukkende penger ut av vinduet».

UNG BOLIGKJØPER: Skal du studere i en ny by og tenker at det er best å kjøpe bolig framfor å leie? Les saken under og se om du er like sikker etterpå. Foto: NTB.
UNG BOLIGKJØPER: Skal du studere i en ny by og tenker at det er best å kjøpe bolig framfor å leie? Les saken under og se om du er like sikker etterpå. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

I disse dager vet mange av høstens studenter hvilket studium de har kommet inn på og hvor de eventuelt må flytte.

Men hvordan er det best å løse bosituasjonen under studiene?

«Penger ut av vinduet»

Flere unge studenter som har nok hørt denne kommentaren fre eldre familiemedlem: «Det å leie bolig er rett og slett penger ut av vinduet. Du må heller kjøpe deg en bolig som du kan selge til en høyere pris etter studiene, og det er mye bedre å betale på noe som er ditt til odel og eie».

Vel, dette er et litt for enkelt svar av det store leie-eller-eie-spørsmålet.

INVASJON: Dette synet møtte 19 år gamle Emilie Jakobsen Sæbø på studenthybelen i Bergen. Video: Privat Vis mer

- Risikofylt

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 er tydelig på at han ikke pleier å anbefale folk å kjøpe bolig de skal bo i kun en kort tid. For at de potensielt skal få noe igjen for kjøpet, mener han de bør bli boende i minst tre år.

- Det er risikofylt å kjøpe bolig for få år, og du er ikke garantert verdistigning innen du skal selge igjen. Kjøper du bolig mens du studerer, kan det være spekulasjon på linje med å leie gjennom studietida og kjøpe masse aksjer på fritida, sier Gundersen til Dinside.

Han understreker at mye koker ned til hva du har råd til, om du har foreldre som kan eller er villige til å hjelpe deg med boligkjøpet, og om du har planer om å jobbe ved siden av studiene eller bare leve av studielånet.

Krever solid verdistigning

Gundersen minner også høstens studenter om at det koster å kjøpe og selge leilighet også, både i form av kjøpsomkostninger, meglerhonnorar, annonsering med mer.

- Du kommer fort opp i 100 000 kroner for kjøps- og salgskostnader for en liten leilighet, sier forbrukerøkonomen.

Dermed må boligen ha en viss verdistigning i løpet av studietida for at du skal tjene på å eie som student, eller om du ender med å bare «gå i null».

Fordeler ved å eie og leie

Videre trekker Gundersen fram flere fordeler ved å leie som student:

  • Først og fremst er du mer fleksibel dersom det viser seg at studiene du har begynt på er feil for deg.
  • I tillegg kan dagens lave renter stige igjen i løpet av studietida, som i så fall gjør lånet dyrere for studenten.
  • De nye BSU-reglene gjør det litt mer gunstig å vente med å kjøpe og heller nyte godt av fradragene i enda noen år. Når du har kjøpt din første bolig, får du nemlig ikke lenger skattefradrag for BSU-sparingen.

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, trekker fram rentefradraget på 22 prosent som en fordel ved å eie. Har du inntekt som gjør at du drar nytte av dette fradraget, kan det i kombinasjon med svært lave renter føre til at de månedskostnadene ved å eie blir lavere enn ved leie.

- Men hvorvidt sluttsummen blir lavere får du imidlertid først svar på den dagen du selger, understreker Lauridsen overfor Dinside.

- Små leiligheter er ettertraktet

Lauridsen er enig med Gundersen i at tre år er et relativt kort perspektiv for å eie en bolig, og det er ikke gitt at salgsprisene vil være høyere enn kjøpsprisen når studenten skal selge etter en fullført bachelorgrad.

FØRSTEGANGSKJØPERE: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er drømmer om å kjøpe din første bolig. Vis mer

- Det er imidlertid mye som tyder på at små, sentrale leiligheter kommer til å være ettertraktet i alle de store byene den kommende tida, sier Lauridsen til Dinside, og utdyper:

- Coronapandemien kan føre til at flere studerer, fordi verdien av utdanning øker som følge av at arbeidsledigheten fortsatt er høyere enn før pandemien. I tillegg kan det forventes at det blir færre som studerer i utlandet eller tar seg et reiseår mellom videregående og studier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer