Risikofylt jul for katt og hund

Hunden din kan bli alkoholforgiftet av julebaksten. Katten kan kveles av innpakningsbånd. Og la for all del ikke esken med Kong Haakon konfekt bli stående åpen.

Publisert
Sist oppdatert

Jule- og nyttårsuka er en tid der mye skjer i huset. Mange kommer på besøk, både unge og eldre, og ikke alle er vant til å omgås hund og katt. For kjæledyrene våre blir det ofte en omstokking av rutiner.

Midt i all selskapelighet kan mye gå galt. Det har veterinæransvarlig i Eukanuba William Bredal mange erfaringer med. Han har forfattet boken Førstehjelp til hund, og arbeidet med akuttvakt for dyr i mange år. Han ber alle som omgås firbente venner de neste dagene å passe ekstra godt på.

- Det er mye farlig for katter og hunder som er lett tilgjengelig under høytiden. Hvis hunden din spiser gjærbakst kan den bli både full og sprengt i magen. Hunden kan få det trangt i magesekken og bli etanolforgiftet hvis gjæringsprosessen fortsetter, sier Bredal til nyhetsbyrået Newswire.

Kommer den over sigaretter, snus eller nikotintyggegummi kan den bli forgiftet av nikotin.

Gjester i huset som selv ikke har dyr kan være uforsiktige med hvor de legger fra seg medisiner og sigaretter.

Søtt og farlig
Men noe av det farligste er folk flest ikke klar over, og det er sjokolade.

- Sjokolade inneholder et stoff som heter theobromin. Hunder som får i seg mye mørk sjokolade kan faktisk dø av det, sier Bredal. Symptomene er ustøhet, krampe og oppkast. 140 gram mørk sjokolade kan være livsfarlig for en hund på 25 kilo.

Et julepyntet hus utgjør også en stor risiko for katter og hunder.

Hvert år skjer det brannskader der dyr kommer i kontakt med stearinlys, åpne peiser og varme kjeler. Dessuten er det fullt av strømledninger i huset som vanligvis ikke er der. De tynne ledningene med julelys kan være fristende for katter og valper å leke med og tygge på.

Blomstrende gift
De flotte juleblomstene kan også være spennende for flere å prøve seg på, julestjernen er for eksempel en giftig plante. - Katter og hunder må holdes unna disse, sier Bredal.

Når alle pakkene er åpnet, er det ofte et hav av innpakningspapir og bånd på gulvet. Innpakningsbåndene er fristende for katter å leke med, men de kan være svært farlige og forårsake kvelning.

Men så skal jo kjæledyrene også få litt ekstra oppmerksomhet. Belønningen er ofte å få smake på den gode julematen eller en presang med julegodteri.

- Fôr av høy kvalitet med animalske proteiner er det de skal ha. Folk må være forsiktige med å gi dyrene matrester. Dyr som får tilgang på ribbe og pinnekjøtt får ofte mage- og tarmproblemer med oppkast og diare. Ribbe er for fett, og pinnekjøtt for salt for dyr. Dyrene må da til veterinær for å få en spesialdiett som stabiliserer mage- og tarmfunksjonen. I verste fall kan beinrester føre til alvorlige tarmskader.

Nyttårsløfte
William Bredal mener julepresangen til kjæledyr bør være mer tid og oppmerksomhet. Dyrene bør ikke bli avspist med ekstra mat, en ekstra skitur er tingen.

- Dyr som har fått i seg noe de ikke bør spise bør få rask behandling av veterinær. Giftinformasjonen er døgnåpen og kan også være til god hjelp på telefon 22 59 13 00.

Nyttårsaften er et mareritt for mange hundeeiere. Svært mange hunder er redde for smell og fyrverkeri.

- Hver nyttårsaften er det et rush av folk på dyreklinikkene som utsetter dette til siste liten. Da blir også hunden stresset, og det er egentlig for sent. Mitt råd er at hundeeiere som vet de trenger hjelp må gå til veterinær i god tid på forhånd.

Mozon.no, 20.12.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer