Rives vekk:
- Ny salgsrekord

Forbrukerne har tatt turen til fiskedisken de siste dagene.

ØKNING: Lavpriskjedene har opplevd en salgsøkning på fisk de siste dagene. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Elisabeth Dalseg
ØKNING: Lavpriskjedene har opplevd en salgsøkning på fisk de siste dagene. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert

Lørdag ble det kjent at Kiwi ville kutte prisen på fisk. Like etter hang Rema 1000 og Coop Extra seg på kampanjen.

De tre lavpriskjedene lovet at fisk skal bli 20 prosent billigere fra og med mandag.

Nå informerer Rema 1000 og Kiwi om at salget har «tatt av» etter at de valgte å sette ned prisene på fisk.

Svimlende økning

Mandag ble det solgt 40 prosent mer fisk og sjømat sammenliknet med tilsvarende mandag i 2022, mens på dypfryste fiskeprodukter økte salget med 84 prosent. Den største økningen var det på fiskekaker med 96 prosent.

- Vi har satt salgsrekord på en rekke fiskevarer, så vi ser at kampanjen har blitt tatt godt imot. Vi vet at pris er viktig for kundene våre, og nå med enda billigere fisk i butikkene, har flere valgt å gå til fiskedisken. De mest populære varene var torskefileter, fiskeburgere og fiskepinner. Fortsetter dette kan det ha en positiv påvirkning på folks spisevaner, sier Pia Mellbye, salg- og markedsdirektør i Rema 1000, i en pressemelding.

Nora Mile Helgesen, kommunikasjonssjef i Kiwi, forteller til DinSide at de opplever en stor salgsøkning.

- Vi har økt salget av fisk med nesten 50 prosent. Det er salget i går sammenliknet mot salget mandag i forrige uke. Ser vi mot fjoråret er økningen enda høyere, da er den 55 prosent totalt for fisk. Fryst fisk har den største økningen mot i fjor, med hele 90 prosent.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Helgesen forklarer videre at det er størst økning på fryste varer.

- Spesielt sprøbakt torsk som økte med svimlende 593 prosent. Vi solgte altså seks ganger så mye av denne varen i Kiwi i går som hva vi gjorde i forrige uke.

Coop Extra mener at det er for tidlig å si om de ser en endring i kundenes handlevane, men at de hadde en økning i salget av fiskeprodukter den første dagen.

- Salget av fiskeprodukter har generelt hatt en kraftig nedgang det siste halvåret, men Extra er den kjeden som har gjort det best i markedet når det gjelder fisk. Det vil nok derfor ta litt tid før vi ser om kundene velger å legge mer fisk i handlekurven som følge av at vi har kuttet prisen med 20 prosent.

Full krangel

Det var ikke alle som ble imponert over priskuttet til Kiwi. Siviløkonom og matvareblogger Anders Nordstad hevdet at lavpriskjeden faktisk setter prisen opp. Han viste til at siden midten av mars, har prisen på fisk falt med 42 prosent på råvarebørsen Fish Pool.

- Så når Kiwi kutter prisene sine med 15 prosent - etter en prisnedgang på råvaren med 42 prosent - trenger man ikke være verken rakett- eller hjerneforsker for å forstå at det de egentlig gjør er å sette prisen betydelig opp, skrev han i et innlegg på Facebook.

Kommunikasjonsdirektøren i Kiwi svarte at påstandene til Nordstad var feil.

- Det er ikke riktig at vi setter prisen opp eller tjener på dette. Tvert imot. Dette priskuttet koster oss mange millioner kroner. Vi kan love kundene at dersom prisen inn til oss går ned, vil vi justere prisen og gi priskuttet i tillegg, fortalte Kristine Aakvaag Arvin.

- Nordstad henviser her til spotprisen på Fish Pool, som er en markedsplass for kjøp og salg av laksekontrakter. Spotpris er ikke det samme som innkjøpspris, som er det vi betaler for varen. Han viser til toppen på denne indeksen i mars, men har tydeligvis glemt at Kiwi ikke økte en eneste fiskepris i februar, mars eller april. Dessuten selger vi ikke bare laks, men mange andre fiskeslag, både ferske, frosne og bearbeidede produkter.

Les hele «diskusjonen» her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer